Летонија: Суспензија па отказ за невакцинисане раднике

Према усвојеном закону дозвољава се предузећима да суспендују невакцинисане без плате, ако одбију да приме вакцину, или, ако је могуће, да се пребаце на даљински рад

Фото: АП – П.Д.Ј.

РИГА – Летонски парламент је данас дозволио компанијама да запослене који одбијају вакцинацију против корона вируса отпусте или да их упуте на рад од куће, док се земља бори са једним од најгорих таласа корона вируса у Европској унији.

Према усвојеном закону дозвољава се предузећима да суспендују невакцинисане без плате, ако одбију да приме вакцину, или, ако је могуће, да се пребаце на даљински рад.

Пропис предвиђа и да компаније могу да отпусте запослене, ако не добију вакцину током три месеца суспензије, преноси Ројтерс.

„Постоји довољан разлог да се верује да таква особа није погодна за ту позицију”, написала је летонска влада у поднеску парламенту, образлажући предложену меру.

Летонија уводи једномесечни карантин и полицијски час: Извињавамо се вакцинисанима

Нова правила ће ступити на снагу 15. новембра, пошто Летонија изађе из блокаде, а постоје изузеци за особе које имају медицински разлог да се не вакцинишу, међу којима су они који су недавно прележали болест.

Раније се обавезна вакцинација против ковида-19 у Летонији односила само на раднике у здравству, образовању и социјалној заштити.

Око 61 одсто одраслих Летонаца је потпуно вакцинисано, што је мање од просека Европске уније који износи 75 одсто, преноси Танјуг.

Летонија је била прва држава у ЕУ која је ове јесени вратила строге мере карантина, јер је број случајева ковид-19 растао, и затражила је од других чланица медицинску помоћ пошто је број ковид пацијената превазишао њене болничке капацитете.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар