Немања Матић остао доследан: Српски фудбалер неће симбол НАТО бомбардовања на грудима

За мене је то само подсећање на напад који сам осетио лично као уплашени 12-годишњак, јер је тада моја држава уништена током бомбардовања Србије 1999. године, истакао фудбалер Манчестер јунајтеда

Немања Матић (Фото: АП)

Фудбалер Манчестер јунајтеда Немања Матић и ове године је остао доследан одлуци да не носи цвет мака током британске “недеље сећања”.

Овог викенда на утакмицама Премијер лиге носе се беџеви у облику цвета мака – што је симбол који је уведен као сећање на жртве Првог светског рата, али је временом преиначен у сећање на све ветеране ратова. Тиме се одаје почаст британским војницима који су страдали у неколико ратова, укључујући и припаднике НАТО снага током акција на Косову и Метохији, Босни и Херцеговини, итд…

Матић већ неколико сезона одбија да носи овај симбол, па ни у дуелу са Тотенхемом нисмо видели симбол цвета мака на његовим грудима.

Српски фудбалер је још 2018. године, када је сазнао шта заправо значи овај симбол, истакао да га неће носити на свом дресу.

Немања Матић (Извор: Снимак екрана/Јутјуб)

У потпуности разумем зашто људи носе цвет мака, веома поштујем свачије право да то чини и имам потпуну симпатију за оне који су изгубили вољене људе у конфликтима. Ипак, за мене је то само подсећање на напад који сам осетио лично као дечак, уплашени 12-годишњак који је живео у Врелу, јер је тада моја држава уништена током бомбардовања Србије 1999. Иако сам раније носио овај симбол, сада осећам да ми ношење цвета мака није примерено, биле су Матићеве речи тада.

У Србији се као симбол Дана примирја у Првом светском рату користи цвет Наталијина рамонда, украшен лентом идентичном оној са Албанске споменице.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 30. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар