Спутњик: Оксфордска школа – жена која је срушила Заева и преживела тзв. бугарску аферу

Многи сматрају да је победа проевропске политичарке Данеле Арсовске била кључна за пад Заева 

Данела Арсовска (Фото: AP Photo/Boris Grdanoski)

Независна кандидаткиња за градоначелника Скопља Данела Арсовска, коју подржава опозициона ВМРО-ДПМНЕ, прогласила је у недељу увече победу.

У међувремену, премијер Северне Македоније Зоран Заев поднео је оставку, а из кабинета тог државника је речено да неће боравити у најављеној посети Србији.

Многи сматрају да је победа ове проевропске политичарке била кључна за пад Заева. Иако је на власт дошла уз помоћ македонских десних радикала, многи се већ сада питају како ће изгледати њихова неформална коалиција, односно шта је она њима обећала, а што они од ње траже.

Арсовска је већ обавила оно што је њима њена победа значила – рушење Заева и нови парламентарни избори.

Скопље: Зоран Заев поднео оставку на место премијера и лидера партије

Она је чланица Националног већа за евроинтеграције, те је и прва жена председница македонске Привредне коморе. Реч је о правници и економисткињи, а поред тога што је стекла образовање у Македонији, школовала се и на Оксфорду, као и на Универзитету Шефилд.

Медији наводе да има и импресивну међународну каријеру, те је од 2016. чланица комисије Светске банке ICSID у Вашингтону, а од 2017. чланица суда OECC-а за помирење и арбитражу у Женеви. Такође је представница Северне Македоније у Међународној трговачкој комори (ICC).

Кампања за избор градоначелника Скопља била је прљава, али је она успела да „преживи“ тзв. бугарску аферу. Наиме, њен конкурент из владајуће партије СДС Петре Шилегов оптужио је њу и њеног супруга да су још 2011. године добили бугарско држављанство. Она је то демантовала, али јој је та прича нанела штету.

Данела Арсовска на гласању (Фото: AP Photo/Boris Grdanoski)

Међутим, афера јој није у толикој мери шкодила на изборима, пошто је успела да победи.

Говори енглески, немачки и бугарски, пренео је Б92.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Како чланица већа. прва предсеница коморе и проевропска политичарка може бити „кандидаткиња за градоначелника“? Па није реч о правникињи и економистици него о „правници и економисткињи“!

    А овамо кампања за избор градоначелника прљава али она „што је њима обећала, а што они од ње траже,“ преживела бугарску аферу? Победила је на изборима за градоначелника а сад треба да постане градоначелник/ца/киња. Мало ли је обећала?

    Срећа њена те говори енглески, немачки и бугарски, српски јок, па са родом и редом речи у реченици неће имати проблема, као ни Спутњик што их није имао.

    Има ли пилота у Спутњику или је то заиста беспилотна летелица, лет(ит)ељка?

    10

Оставите коментар