Спутњик: Црква и струка јединствени – славе у кругу породице

Лекари апелују на грађане да славе обележавају само у кругу породице, без песме, љубљења и грљења, а тај став подржава и Српска православна црква

Фото: CC0/Википедија/Горан Анђелић

Почиње сезона слава у Србији, а корона вирус и ове године прети да се прошири муњевитом брзином ако у домаћинствима буде било великих окупљања. Лекари зато апелују на грађане да славе обележавају само у кругу породице, без песме, љубљења и грљења, а тај став подржава и Српска православна црква.

Православни верници данас славе Свету Петку. Већ у недељу славиће се и Свети Лука. У понедељак, 1. новембра, верници ће ломити колач за Свете мученике Памфила, Порфирија и других десет мученика, а након тога следе Митровдан, Свети Аврамије Затворник, Врачеви, па све тамо преко Аранђеловдана до Никољдана…

Иако је обележавање слава у сржи традиције српског народа, из вида не сме да се испусти ризична епидемиолошка ситуација. У Србији се већ данима бележи око 6.000 нових случајева заразе вирусом корона дневно, а уведене су и ковид-пропуснице.

Славе у кругу породице

Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић апелује на грађане да славе обележавају искључиво у кругу породице и уз поштовање мера.

Бранислав Тиодоровић (Фото: Танјуг)

„Мора да се поштује физичка дистанца од метар, метар и по. Маске морају да се носе при уласку, али не и када се пије и једе, након чега треба да се врате на лице. Руке треба да се дезинфикују редовно, што посебно важи за оне који припремају и сервирају храну“, напомиње Тиодоровић.

Епидемиолог Радмило Петровић додаје да би славски ручак, односно вечера требало да траје што краће, без песме, љубљења и грљења. Ако се домаћини оглуше о апеле и позову већи број гостију на славу, Петровић тврди да постоји велика шанса да се неко од присутних зарази.

„Где год има више од пет или шест људи, постоји могућност да је неко од њих инфициран и да ће у тој просторији да шири вирус. Свако ко дуже време проведе у тој просторији може да се зарази. Ако је неко заражен, не треба да долази, већ треба да буде у изолацији. Ако је већина чланова породице вакцинисано, они могу да више сати бораве у заједничкој просторији. Гости и они који немају доказ да нису инфицирани требало би да се краће задржавају“, препоручује Петровић.

Став да славе треба да се обележе само у кругу породице подржала је и Српска православна црква. Протојереј-ставрофор Драги Вешковац рекао је за РТС да славе треба прилагодити епидемијским условима и саветима струке.

Протојереј-ставрофор Драги Вешковац (Извор: РТВ Крушевац)

„Нећемо погрешити, нити унизити славу, ако је прославимо само у кругу породице или са што мањим бројем гостију“, нагласио је Вешковац.

Ситуација у Србији – озбиљна

Вирусолог и члан Кризног штаба Тања Јовановић истиче да је епидемиолошка ситуација у Србији веома озбиљна и да би организовање слава за шири круг људи од породичног могло да проузрокује, како каже, катастрофалне последице по домаћине, њихову родбину и пријатеље.

„Знамо да се нова варијанта вируса много лакше преноси и инфицира знатно већи број људи. Ми имамо субваријанте делта соја, немамо делта плус варијанту, али је питање времена када ће доћи. Окупљање великог броја људи и преношење заразе омогућава вирусу да настави да мутира и даје тешке форме“, упозорава Тања Јовановић у разговору за „Спутњик“.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Ако грађани не буду поштовали мере и препоруке лекара за обележавање слава, Тиодоровић очекује пораст броја оболелих од ковида-19.

„Прети нам већа хоспитализација. Чим имате већу хоспитализацију, морате да имате и већи број људи на интензивној нези и више људи на респираторима, а чим су на респираторима то значи фатални завршетак. Вакцинишите се и поштујте своју славу, али и мере“, апелује Тиодоровић.

Стефан Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

3 replies

 1. Због чега су савети струке важнији од савета Оца нашег, драги оче Вешковац ?

  18
  1
 2. Немамо ми кругове…

  13
  1
 3. Један, са гомиле, безличних текстова, какве „Сапатник“, углавном, и објављује, писан „новинаром“ који је, по свему судећи, посао добио наводећи да су му, најјаче, квалификације, завршен, анамо неки, факулет и љубав према Русији. У исто време, овај коминике, иако, по форми, од меса потпуно ослобођена пихтија, садржи и све оне најопасније елементе прогласа између редова, какве смо имали прилике свакодневно читати и слушати и у она вунена времена, под Хромим Дабом. Све је ту – и став Коминтерне, и сагласност обласног ЦК-а, и раднички Синдикат, и неизбежно, учитељем саопштено, правило студента-извештача да се испред „и“ не ставља запета, и да је најбоље све саопштити користећи, као што Енглези научише ресто света, motormouth реченице. Из такве симбиозе, сердара и војводе, ни не може се очекивати ништа боље но овакав комунални наслов, а под насловом… најпре, препорука тзв. доктора, којег је немогуће препознати, овако са слике, јер сви данас изгледају исто, к’о талибанке под хекланим пенџерима, мада бих, судећи по величини и облику кљуна, рекао да је реч о лику званом Dr. Scrooge, у народу познат и као Баја Патак. Е тај баја, тј. Scrooge, познат је по томе што је инспирацију налазио у свом једноимењаку, који је, највише на свету, мрзео Божић, јер мирише на радост и песму. Његов млађи рођак, са слике, још би некао и изашао на крај с једним празником, али толике српске славе … а усред њих, к’о со на рану, падне и тај Божић.
  Пошто није сигуран да ли је, дневном заповешћу, прописан славски размак столица од метар или метар и по (узгред, Коминтер.. заправо се то сад зове СЗО, је установила да је та метрика ионако застарела, јер вирус, као, није капљични него аеросолни, шта год то значило, па је сад сигурица продужена на 6 метара), а.к.а Др. Пеликан у помоћ позива синдикалца Драгог, који нам, канда, шапуће да ћемо, кол’ко идуће године, потпупо избацити посете црквама, и свештање панахије, а службе вршити путем Zoom-a. Његово Напредно Величанство је, преко својих си-ђи-пи пријатеља, а како из проверених извора сазнајемо, већ обезбедило довољне залихе екстерних таблет-звучника, са самоиспупштајућим мирисом тамјана и звецкањем кандила, те исте такве, технолошки најнапредније, „службене“ маске, са везом од 4 С витамина крај леве, и крстачом крај десне ноздрве. То је драгог протојевреја толико одушевило, да је ускликнуо „како ово пре нисмо имали“?! Исти извор наводи, да ће се, ови борбени комплети, прво делити најугроженијим верницима, тј. овима који су се већ боцнули. Још некрепани Авакси ће и даље морати да надлећу сопствене славске столове, на своју одговорност, и у ширем кругу несловесних пријатеља, па ако неког погоди Његова ПроВаксОбрана, да се не појављује ни двору и у роду Скруџевића, јер како нам овај лечн.. лешник?.. вели, без страха и длаке на језику, следи службени протокол – пријем, интезивна, респиратор, мртвачница. Баш тако и тим редом! Толико о оној фамозној, и некоћ, преко потребној, набавци, тих уређаја за распрскавање плућа под притиском.
  Не сумњам да ће и овај, спутњички дечарац, Ђурић, опет наћи начина да нас увесели неком новом синтагмом, као што је и данас, саопштивши нам да у Србији, ето, постоје и лекари за обележавање слава. У међувремену, остаје нам да угасимо телевизоре и упалимо свећу. Док још има ко.

  12
  1

Оставите коментар