Марија Великић: На Косову и Метохији живе људи!

На Косову и Метохији живе људи. Људи преко чијих леђа су многи добили, многи добијају и добијаће. И док се на њих навлачи гнев причама колико милиона годишње из Србије иде на Косово и Метохију, они живе

Фотo: Марија Великић

Девета сезона Игре престола наставља се на Косову и Метохији и у Србији, само што би чак и Серсеи позавидела појединим политичарима на шта су све спремни да би дошли до трона. А Серсеи је лик из серије, а ово је реалност, живи људи и живе приче.

Упозорење! Ја сам Метохијско девојче и не могу а да у неким тренуцима не будем пристрасна, али обећавам вам да ћу се потрудити да задржим објективност што је више могуће.

Оно што ме је навело да напишем овај текст јесу данашња дешавања у Косовској Митровици. Како сам сазнала, Косовске јединице су дошле да ухапсе девојку у једној од апотека, зато што је донела лекове из Србије. Моји извори нису новине и новинари, моји извори су моји пријатељи из Косовске Митровице који су били на лицу места. То је омладина Косовске Митровице која с времена на време и даље, после 21 године од рата, слуша сирене. Знате онај језиви звук који сви највише мрзимо? Е, баш тај. То је омладина која је данас гутала сузавац са остатком окупљених грађана. Каменице, сузавац, шок бомбе, пуцњава.

“Споменик рударима јунацима из НОБ” – Богдан Богдановић, Косовска Митровица (Фото: Марија Великић)

И сада пар речи о политици и пропаганди, али само пар, јер је Косово и Метохија свима само политика и парче земље, а за мене је народ. Да ли је господин Курти, преко леђа једне девојке, хтео да покаже своју моћ и тиме устоличи независност државе Косово, док иза себе има заставу државе Албаније? Да ли је ово прилика Српске листе да покаже како стоји уз народ и како може да га брани? И на крају, али не и најмање битно, да ли је ово прилика за српске власти и пропаганду која ће трајати данима на телевизијама националне фреквенције? Да ли у свему томе има места за народ, осим да се преко њега постижу нељудске амбиције?

Човек. Људи. Мали и велики. Млади и стари. Добри и лоши. Људи живе на Косову и Метохији.
Косово и Метохија није само парче свете земље, заоставштина Немањића.
Косово и Метохија није само срце Србије.
Косово и Метохија није само пројекат Америке или Међународне заједнице или Русије или кога год.
Косово и Метохија није само територија намењена шверцу свега и свачега.
Косово и Метохија није само политика и пропаганда.
Косово и Метохија.

На Косову и Метохији живе људи. Обрађују своја земљишта. Винограде, поља кукуруза и боровница.

“Ораховачки виноград са поља Лапљег села” (Фото: Марија Великић)

На Косову и Метохији деца иду у школу. Или не иду сада? Не знам, пошто се “не зна” чији се закони поштују на територији Косова и Метохије.

Као и у остатку Србије у септембру се на Косову и Метохији кува ајвар и убиру плодови свог вишемесечног рада. Празне улице енклава не буду баш толико празне јер сви дођу кући у септембру. Празне улице испуне се мирисом паприка. У мом родном Ораховцу и мирисом грожђа.

“Најпознатије дрво у Ораховцу, после Тополе, Бресква” (Фото: Марија Великић)

На Косову и Метохији као и у остатку света, прваци крећу у школу 1. септембра, са свим осталим ђацима.
На Косову и Метохији се рађају деца.
На Косову и Метохији живе млади људи, пуни живота, идеја, амбиција, знања.
На Косову и Метохији живе родитељи, бабе и деде.

На Косову и Метохији живе људи који су имали ту част да гледају како све полако бледи пред њиховим очима. Све оно што су знали, имали, док Шара и Проклетије чврсто стоје са знањем да ће једино оне остати непомерене и непроменљиве.

“Жилава дуњица” (Фото: Марија Великић)

На Косову и Метохији живе људи. Људи преко чијих леђа су многи добили, многи добијају и добијаће. И док се на њих навлачи гнев причама колико милиона годишње из Србије иде на Косово и Метохију, они живе. Боре се и суочавају.

Опрема: Стање ствари

(Zoomer.rs/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 13. 10. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. И боје се да проговоре о ружним стварима које се дешавају .Не браним шиптарску акцију, то заиста никако, али су Срби на превише ствари пристали и превише прећутали ( као и у остатку Србије, с тим да је Србима са Косова и Метохије много лакше опростити и лакше их је разумети. За Србе у остатку Србије не постоји ни оправдање ни опроштај), али цена је страховита .Деца ће да плате сва та наша ћутања и пристајања.

Оставите коментар