Нова.рс: Србија даје 14,2 милиона евра субвенција швајцарској компанији за фабрику чоколаде у Новом Саду

Србију ће 100 нових радих места у фабрици чоколаде коштати чак 12 милиона евра, с обзиром да се Влада обавезала да ће субвенције владе по сваком раднику бити чак 120.000 евра

Извор: НСПМ

Председник Србије Александар Вучић отворио је у четвртак у Новом Саду фабрику чоколаде швајцарске компаније Бери Калебо, коју је држава субвенционисала са 14,2 милиона евра. Истовремено, против ове компаније пред америчким судовима су у току судски процеси због дечијег ропства. Бери Калебо је једна од компанија која злоупотребљава дечију радну снагу која им без надокнаде ради на плантажама какаа.

„Честитам Новосађанима! Живела Србија” ускликнуо је председник на свом Инстаграм налогу поводом отварања фабрике, на коме није било дозвољено присуство новинара. С истим одушевљењем, само на Фејсбуку, наставио је и градоначелник Милош Вучевић, који је чак рекао да вест о отварању фабрике чоколаде у Новом Саду “звучи нестварно и фантастично”.

И заиста, када се погледају цифре и услови које је Србија понудила инвеститору, ова вест звучи нестварно. Према ранијем писању портала Радио 021, швајцарска компанија добила је 14,2 милиона евра од државе у виду субвенција и бесплатног земљишта, а заузврат обећала да ће до краја 2023. године уложити најмање 45 милиона евра у производњу.

Швајцарска чоколадна компанија добила од Србије 12 милиона евра субвенција

“Као подршку запошљавању фабрика је од државе добила 12 милиона евра, а добила је и 20.900 квадрата земље вредности од 2,19 милиона евра. Остатак плаца Швајцарци су купили од „Мопс инвеста“ који је делом у власништву директора Гранд продукције Саше Поповића, а делом у власништву фирме „Бавариа Моторад“ чији је власник посланик Српске напредне странке Остоја Мијаиловић”, наводи овај портал, истичући да се Србија обавезала да ће компанији Бери Калебо етапно уплаћивати субвенције, а она ће исто тако етапно запошљавати раднике – најмање неколицину годишње.

Наводно, швајцарски гигант се обавезао да ће до краја 2023. године запослити “најмање 100 радника”. Додатан куриозитет што ће Србију ових 100 нових радих места у фабрици чоколаде коштати чак 12 милиона евра, с обзиром да се Влада обавезала да ће субвенције владе по сваком раднику бити чак 120.000 евра. Заузврат, будућим радницима се обећава да ће основне плате у Бери Калебо бити “најмање 20 одсто од минималца у Србији”. Овим ће се радници Бери Калебо у Србији, с платом око 40.000 динара, придружити гомили јефтине радне снаге из Африке, због чега су против те компаније покренути и судски спорови.

Међународни активисти за људска права (IRA) из Вашингтона покренули су обједињену тужбу против компанија, међу којима је и Бери Калабо, због дечијег ропства. На суђењу које је почело у фебруару пред америчким судом сведочило је осам дечака, бивших робова, који су рекли да су били присиљени да раде без плате на фармама какаоа у једној западноафричкој земљи. Тужитељи, који су сада пунолетни, траже одштету због „присилног рада“ и даљња накнада за „неоправдано обогаћивање, немаран надзор и намјерно наношење емоционалне боли“ тврде из ИРА. Студија NORC-а на Универзитету у Чикагу показала је да је у току сезоне 2018/2019 године 1,56 милиона дечјих радника било укључено у производњу и бербу какаа на плантажама на Обали Слоноваче и Гани.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/НСПМ, 9. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар