Русија и Кина: Америчке биолошке лабораторије представљају опасност за цео свет

Русија и Кина позивају САД и њене савезнике да раде отворено, транспарентно и одговорно и да на одговарајући начин информишу о својим војним биолошким активностима у иностранству

Фото: U.S. Army photo/Master Sgt. Michel Saure

Активности САД и њених савезника у више од 200 биолошких лабораторија ван територије САД представљају озбиљан ризик за безбедност Русије и Кине, наводи се у заједничкој изјави Москве и Пекинга, коју је прочитао заменик сталног представника Кине при УН Ген Шуан.

Изјава је прочитана на састанку Првог комитета генералне скупштине УН чија је тема била разоружање. Како је појаснио дипломата, изјава се односи на јачање конвенције о биолошком оружју.

„Русија и Кина примећују војну биолошку активност САД и њених савезника ван њихових граница. Више од 200 америчких биолошких лабораторија се налази ван територија САД које не раде транспарентно. Оне изазивају озбиљну забринутост и питања међународне јавности да ли је њихов рад у складу са Конвенцијом о биолошком оружју“, наводи се у изјави.

У документу се наводи да и Русија и Кина деле мишљење да такве активности представљају озбиљан ризик за националну безбедност обе државе.

Пекинг и Москва такође наводе да америчке биолошке лабораторије на тлу САД такође покрећу питања да ли је њихов рад у складу са Конвенцијом о биолошком оружју, с обзиром да САД и њени савезници не пружају релевантне информације о овој војно-биолошкој активности.

„Русија и Кина позивају САД и њене савезнике да раде отворено, транспарентно и одговорно и да на одговарајући начин информишу о својим војним биолошким активностима у иностранству“, закључио је дипломата.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 7. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар