Извршни директор Бионтека: Због бројних мутација корона вируса до средине следеће године биће потребне нове вакцине

Нема разлога да претпоставимо да ћемо се са следећом генерацијом вируса борити лакше него са овом. Ово је континуирана еволуција и та еволуција је тек почела, изјавио Угур Шахин

Извор: НСПМ

ЛОНДОН – Извршни директор и суоснивач компаније Бионтек Угур Шахин сматра да ће због бројних мутација корона вируса до средине следеће године бити потребне нове вакцине.

Шахин оцењује да ће се временом појавити мутације које могу да избегну имунолошку одбрану организма.

Он каже да су бустер дозе, како изгледа, у стању да се супротставе главним варијантама, али да ће се на крају развити мутације које могу да избегну имуни одговор појачан вакцинацијом, због чега ће бити потребно развити вакцине посебно намењене одређеним варијантама.

Челник компаније, која је у сарадњи са америчким Фајзером произвела прву вакцину против ковида-19, рекао је за ”Фајненшел тајмс” да су варијанте које су тренутно у циркулацији, поготово делта, заразније, али да нису довољно различите да умање ефикасност вакцина које се сада користе.

Шеф произвођача вакцине Бионтека се није вакцинисао

“Ове године нове вакцине нам апсолутно не требају, али средином следеће године могли бисмо да се нађемо у другачијој ситуацији”, упозорио је Шахин.

Поручио је да ће вирус остати и да ће се даље прилагођавати.

“Нема разлога да претпоставимо да ћемо се са следећом генерацијом вируса борити лакше него са овом. Ово је континуирана еволуција и та еволуција је тек почела”, рекао је Шахин.

Он предвиђа да ће следеће године постојати две главне смернице у програмима вакцинације – бустер за оне који су имунизовани и континуирани напор за вакцинацију оних до сада нису имали приступ вакцинама.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 4. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Оно, као, нисмо знали.
    Узгред, да ли би директор тог предузећа могао да подели са нама научни рад у коме је доказан сарс цов 19 сој вируса, односно, где се види да је изолована и окарактерисана комплетна честица тог опасног новог соја корона вируса?

    10
  2. Мутирани вирус по правилу губи патогеност. Али фармакомафија не губи патогеност.

Оставите коментар