Аљбин Курти: Реципроцитет није освета него принцип добросуседских односа

Поводом самита ЕУ-Западни Балкан у Словенији, Курти је рекао да је заинтересован за споразуме у којима се Косово третира равноправно и од којих грађани имају користи

Аљбин Курти (Фото: Armend Nimani/AFP)

Косовски премијер Аљбин Курти изјавио је да Косово остаје посвећено пуном реципроцитету како би обезбедило “равноправност” у односима са Србијом.

Он је за агенцију Економија онлајн изјавио да реципроцитет „није освета“, већ „принцип добросуседских односа и равноправности“.

„Косово и Србија не могу имати неједнаке асиметричне односе, па ћемо се као независна држава, као Влада, залагати за потпуни реципроцитет који би донео равноправност земљи у смислу наших односа, а унутар овог реципроцитета у центру би требало да буде обострано признање, односно дан када Србија призна Косово“, рекао је Курти.

Аљбин Курти: Наша гранична полиција ће у будућности наметати реципроцитет регистарских таблица

Одбацио је оптужбе опозиционих странака да наводно нарушава односе са САД због отказивања пројекта гасовода Јужни ток.

„У сталном смо контакту са америчком Миленијум челенџ корпорејшн (MCC), разговарамо о томе како је у овој фази најбоље користити средства која ће нам помоћи у нашим енергетским политикама. Дакле, ако смо рекли да нам је потребно више информација и студија, то не значи да смо одбили, већ значи да смо одговорни, америчка средства су добродошла и жељена, али ће их користити наша влада“, рекао је Курти.

Поводом самита ЕУ-Западни Балкан у Словенији, Курти је рекао да је заинтересован за споразуме у којима се Косово третира равноправно и од којих грађани имају користи.

„Отворени смо и спремни за најбоље могуће суседске односе, где нас међу ових шест земаља само Србија не признаје, а због њеног утицаја ни Босна и Херцеговина. Занимљиво је да земље западног Балкана које су у НАТО признају Косово, па смо за споразуме у којима смо равноправно третирани и помажемо грађанима“, казао је Курти.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 4. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар