Бранислав Недимовић: Договарамо се о извозу репова, ушију и папака у Вијетнам – тамо је то деликатес роба

То је у Вијетнаму деликатес роба. Хоћемо да продамо све што имамо, а не да дођемо у ситуацију да продајемо само месо, а остало побацамо, истиче министар пољопривреде

Бранислав Недимовић (Извор: НСПМ)

После три деценије, пилеће месо из Србије наћи ће се од Нове године на тржишту Европске уније, док свињско месо чека последњу контролу у фебруару. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је на РТС-у да се договарају о извозу у Вијетнам свега што иначе остаје и баца се – репова, ушију, папака.

Бранислав Недимовић истиче да је свако ново тржиште прилика за развој. Сматра да је шанса Србије и у свежем месу и у месним прерађевинама, пише РТС.

„Има и једна ствар коју људи често не разумеју. Није свињско месо само бут, није само крменадла. Имате и других делова који не могу да се продају на неким тржиштима, али у Европској унији их траже“, објашњава Недимовић.

Каже да са премијерком Аном Брнабић покушава да се договори о извозу у Вијетнам свега што иначе остаје и баца се – репова, ушију, папака…

„То је у Вијетнаму деликатес роба. Хоћемо да продамо све што имамо, а не да дођемо у ситуацију да продајемо само месо, а остало побацамо. Аутоматски су и трошкови већи и не може да буде већа цена на тржишту“, истиче Недимовић.

Мирослав Здравковић: Да ли је Србија енглески чистокрвни коњ или енглески сетер на Балкану?

Након разговора са челницима Светске банке, Недимовић најављује да следи позив Светске банке и Владе Србије по систему 50-40-10 за сточаре – за набавку фарми, опреме неопходне за сточарство и трактора који су у функцији сточарства.

„С друге стране, преговарамо и о ИПАРД-у III. То је нова линија која ће ићи од 2022. до 2027. године. Биће знатно већи него што је био ИПАРД II. Учешће Европске уније ће бити 288 милиона евра“, наводи Недимовић.

Истиче да ће бити уведен и е-Аграр, односно могућност да се електронским путем подносе захтеви за субвенције.

Недавно је „Номад фудс“ постао власник „Фрикома“, а Недимовић напомиње да је та британска компанија највећи прерађивач смрзнуте хране у Европи.

„Они држе 14 одсто европског тржишта у ланцима које имају. Замислите која је то прилика за српску смрзнуту храну“, наглашава Недимовић.

Опрема: Стање ствари

(РТС/НСПМ, 3. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Mozda jos postoje Ho Shi Min “ popravni logori“ gde daju papke, usi I repove neistomisljenicima . Trebamo verovati ministry a new gledati recepte vijetnamske kuhinje gde najvise kuvaju od najboljeg dela svinje, standard je porastao.

  2. Папци за извоз, ако буду знали да говоре, дански ће говорити.
    Папци увезени у државну управу, кад би били мутави, мања би нам брука била.

    Кад домаћин уређује свињу од ње за извоз не остаје ништа. НИШТА.
    Изгледа да тако морамо уредити и државну управу. Увоз нећемо, извоз не дамо.

Оставите коментар