Марија Захарова: На Западу није умрла идеја колонијализма

Нажалост, колективни Запад је узео на себе право, између осталог, да решава судбину света, када то свет не тражи, рекла представница Министарства иностраних послова Русије

Марија Захарова (Фото: Прес-служба МИД РФ)

Однос Европске уније према другим државама је изграђен на колонијалном погледу на свет, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Што се тиче Бореља и његовог схватања зоне одговорности ЕУ, грешите када кажете да су они заборавили да је колонијализам завршен. Не само да нису заборавили, на жалост, они су живели у тој парадигми, не заборављајући о томе ни на тренутак. Њихове изјаве су биле једно, а односи према другим државама су били изграђени на том погледу на свет“, рекла је Захарова телевизији „Русија 24“.

Она је додала да западне државе и даље желе да се неосновано мешају у послове других држава.

„Нажалост, колективни запад је узео на себе право, између осталог, да решава судбину света, када то свет не тражи“, изјавила је Захарова, нагласивши да, „како би се избегли војни конфликти, свет треба да се врати основама међународног права на бази Повеље УН“.

Према речима министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ убеђивао је Русију да „не ради“ у Африци у сфери безбедности, јер је то место заузето.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 27. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Međunarodno pravo je svedeno na pravo jačeg. Dokle god ono nije isto za sve kao da ni ne važi. Predstavlja samo način ozakonjivanja (kodifikacije) iteresa jačeg. Neko mora da ispašta da bi zapad održao i očuvao svoj lagodan način života. Ništa se značajnije nije promenilo od vremena velikih kolonizacija. Cilj zapada je ostao isti samo su se instrumenti postizanja cilja promenili.

Оставите коментар