Марко Дипаоло: Иако неутрална, Србија фантастичан партнер НАТО

Србија је „имала важан статус“ на управо завршеној вежби јер је препозната као „фантастичан партнер НАТО“, казао Директор директората НАТО за изградњу одбрамбених капацитета

Фото: Сајт НАТО

Директор директората НАТО за изградњу одбрамбених капацитета Марк Дипаоло изјавио је да је Србија „фантастичан партнер НАТО“, уз поштовање њеног статуса војно неутралне земље.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, Дипаоло је то изјавио на управо завршеној вежби за решавање последица катастрофа под називом „Северна Македонија“, на којој је Србија, како се наводи, „имала важан статус“, јер је препозната као „фантастичан партнер НАТО“.

Вежба „Северна Македонија 2021“ одржана је претходне недеље на Охридском језеру и представљала је проверу ефикасности реаговања чланица НАТО и партнерских земаља у ванредним ситуацијама. То је 19. по реду вежба а пре три године редовна годишња вежба за проверу партнерских земаља одржана је у Младеновцу, под називом „Србија 2018“.

Ове године увежбавање је спроведено на простору Охридског језера, места Охрид и Струга и планини Галичица.

Сценарио вежбе обухватио је различите догађаје, од претпостављеног снажног земљотреса у средишту језера на дубини од пет километара, процењеног на 8,2 по Рихтеровој скали.

Северна Македонија је затражила помоћ и на терен су стигли разни наменски тимови. Главнину снага за практичне вежбе дали су Србија, Црна Гора, Грчка, Бугарска, Босна и Херцеговина и Хрватска.

Чланству Србије у НАТО противи се 79 одсто грађана

„Тимови су пред собом имали симулиране последице, поплава, авионске катастрофе, извлачење повређених из рушевина, са обала, водених површина и планина и нуклеарно биолошко хемијски инцидент. Један сценарио у духу хибридног рата биле су реакције на малициозне дезинформације које нека страна сила предузима против државе изложене катастрофи због њеног додатног слабљења“, додаје се.

Пријављено је учешће 27 чланица НАТО и партнера и 16 међународних организација са око 1.000 људи. Једна од њих су Балканске медицинске снаге које чини медицинари из шест земаља региона.

Пет држава су бивше југословенске федералне јединице – БиХ, Црна Гора, Северна Македонија, Словенија и Србија, а шеста је Албанија.

За потребе вежбе на Охридском језеру „југословенски“ тим је имао командно место у бившој касарни у Охриду.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 25. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Каква беда и срамота подчињених колонијалних државица, а нарочито наше јадне Страдије.

Оставите коментар