Израелски министар здравља: Ковид пропуснице немају везе с медицином, њихова сврха притисак на невакцинисане

Ствар је да су нам проблем невакцинисани људи. Треба да на њих мало утичемо, иначе се нећемо извући из пандемије, рекао Ницан Хоровиц не знајући да је микрофон укључен

Фото: AP Photo/Tsafrir Abayov

(Summit News, 13. 9. 2021)

Не знајући да је микрофон укључен и да директан пренос и даље тече, министар здравља Израела Ницан Хоровиц признао је да је главна сврха ковид пропусница да принуде невакцинисане људе да се вакцинишу.

Према писању Џуиш њуз синдикејта, Хоровиц је у недељу, пред редовну седницу Владе, изјавио да „наметање ,зелене пропусницеʻ за поједине објекте нема везе с медицинским разлозима и служи само вршењу притиска на јавност да се вакцинише“.

Не знајући да се његове ријечи чују у директном преносу на Каналу 12, Хоровиц је министарки унутрашњих послова Ајелет Шакед рекао да би пропуснице требало укинути као услов „не само за ресторане, већ и за базене“.

„С епидемиолошког становишта је тако. Ствар је, кажем ти, да су нам проблем невакцинисани људи. Треба да на њих мало утичемо, иначе се нећемо извући из пандемије“, рекао је Хоровиц, потом признавши да се у већини објеката систем ни не примјењује.

Израел је испрва хваљен због брзине вакцинације и увођења ковид пропуснице, оглашаване као „рана визија како да се изађе из проглашеног кућног притвора“. У земљи је, међутим, недавно забиљежен рекордан број случајева од проглашења пандемије.

Иако је пријетња да ће невакцинисанима бити забрањен приступ многим објектима испрва увјерила много омладине да се вакцинише, кад је уведен, систем „зелене пропуснице“ ријетко гдје је примјењиван, да би био укинут крајем маја.

Кад је број случајева крајем љета поново почео расти, Израел је опет увео и проширио систем вакцинационих пропусница.

У међувремену је Шведска, у којој никад није увођен кућни притвор, недавно забранила улазак у земљу путницима из Израела.

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар