Бајденова влада тужила Тексас због закона о абортусу

Тексас је донео закон који забрањује побачај након што се детектује откуцај срца фетуса, често у шестој недељи трудноће, а понекад и пре него што жена схвати да је трудна

Извор: Википедија

Амерички министар правосуђа Мерик Гарланд објавио је да је уложио тужбу против Тексаса како би поништио закон којим се забрањују готово сви побачаји у тој конзервативној држави, јавља Хрватска радио-телевизија.

Тај закон који је ступио на снагу 1. септембра је очигледно неуставан на основу праксе правосуђа Врховног суда и министарство правосуђа је одговорно да брани Устав САД, објаснио је министар Гарланд на конференцији за новинаре, преноси ХРТ позивајући се на Кину.

Тексас је донео закон који забрањује побачај након што се детектује откуцај срца фетуса, често у шестој недељи трудноће, а понекад и пре него што жена схвати да је трудна.

Џозеф Бајден: Бранићу право на абортус

Амерички председник Џо Бајден осудио је почетком месеца одбијање Врховног суда САД-а да блокира нови тексашки закон о побачају који представља, како је рекао, напад без преседана за уставна права жена.

„Та одлука изазива неуставни хаос и вређа правну државу“, оценио је председник САД.

Бајден је обећао хитан одговор своје владе и позвао на проналажење мера које би гарантовале женама Тексаса приступ сигурним и легалним побачајима, а клиникама и лекарима заштиту од могућих судских поступака.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 9. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар