Америчка војска напустила Авганистан после 20 година

Вечерашње повлачење означава и крај војне компоненте евакуације, али и крај скоро 20-годишње мисије, рекао је генерал Мекензи

Амерички авион Ц-17 Глобмастер узлеће са кабулског аеродрома (Фото: Маркус Јам/Лос Анђелес тајмс)

Сједињене Америчке Државе завршиле су синоћ повлачење својих војних снага из Авганистана, скоро 20 година од доласка у ту земљу, саопштила је америчка војска.

„Желим да објавио крај нашег повлачења из Авганистана и крај мисије евакуације америчких држављана, држављана трећих земаља и угрожених Авганистанаца. Последњи авион Ц-17 полетео је са аеродрома Хамид Карзаи у понедељак, 30. августа, после подне у 15.29 сати по источноамеричком времену и последњи авион са људством напустио је ваздушни простор Авганистана”, рекао је командант америчке централне команде Френк Мекензи.

Он је рекао да ће САД наставити дипломатску мисију у циљу евакуације преосталих америчких држављана и оних Авганистанаца који желе да оду, преноси Си-Ен-Ен.

„Вечерашње повлачење означава и крај војне компоненте евакуације, али и крај скоро 20-годишње мисије која је почела у Авганистану нешто после 11. септембра 2001. године. То је мисија која је донела крај Осаме бин Ладена, као и многих његових сарадника. То није била јефтина мисија”, рекао је Мекензи.

Укрцавање америчких војника, 30. 8. 2021. (Фото: Амар Куреши/АФП)

Током мисије је, како је објаснио, погинуо више 2.460 америчких војника и цивила, а рањено више од 20.000 њих укључујући и 13 војника погинулих у недавном нападу бомбаша самоубице ИСИС-К код аеродрома у Кабулу, преноси Танјуг.

Крај америчког најдужег рата значи и да од овог тренутка први пут после скоро две деценије САД и њихови савезници неће имати снаге на терену у Авганистану.

СБ УН усвојио резолуцију о Авганистану али без заштићене зоне Кабула

Савет безбедности УН усвојио је резолуцију којом се позивају талибани да обезбеде сигуран одлазак оних који желе да напусте Авганистан али није усвојен предлог Француске о формирању заштитне зоне у Кабулу.

Укупно 13 од 15 чланица Савета безбедности УН гласало је за текст резолуције коју су саставили САД, Француска и Велика Британија. Уздржане су биле Кина и Русија.

У резолуцији се наводи да се „очекује” да ће талибани поштовати све своје „обавезе”, посебно у погледу „сигурног одласка” Авганистанаца и странаца из земље, после коначног повлачења америчких снага.

Припадници талибанске јединице Фатех Звак на кабулском аеродрому, 31. 8. 2021. (Фото: Маркус Јам/Лос Анђелес тајмс)

У тексту се уопште не помиње предлог о формирању заштитне зоне у Кабулу о којој је говорио француски председник Емануел Макрон. Недавно је рекао да би таква зона омогућила наставак хуманитарних операција у Авганистану, преноси Бета-АФП.

Неименовани дипломата у УН-у изјавио је да резолуција „није оперативна већ се односи на принципе, кључне политичке поруке и упозорења”.

У резолуцији се инсистира на важност поштовања људских права, укључујући права жена, деце и мањина, и охрабрује „успостављање инклузивног политичког решења уз учешће жена”.

У тексту се такође тражи да се „авганистанска територија не користи за претње или нападе на друге земље, нити за склониште терориста”.

САД евакуисале 79.000 цивила из Авганистана

Америчка војска извела је „највећу неборбену евакуацију” у војној историји током 18 дана, када је из Авганистана евакуисала 79.000 цивила, изјавио је Мекензи признајући да није било могуће евакуисати све који су то желели.

„Од 79.000 евакуисаних са аеродрома у Кабулу, 6.000 су Американци, а више од 73.000 држављани других земаља и авганистански цивили”, рекао је Мекензи на конференцији за новинаре у Пентагону пошто је и последњи амерички војни авион напустио Авганистан.

Укупно, САД и друге земље заједно су евакуисале више од 123.000 цивила што је све било омогућено захваљујући америчкој војсци која је обезбеђивала аеродром у Кабулу.

Мекензи је додао да нису сви који су желели да напусте Авганистан успели да стигну до аеродрома.

„И да смо остали још 10 дана не бисмо могли да извучемо све који желе да оду. И даље би било оних који су разочарани. Ситуација је тешка”, признао је Мекензи.

Американци су се синоћ потпуно повукли из Авганистана, дан пре рока који је поставио председник Џо Бајден. Евакуације су започеле када су талибани преузели Кабул пре две недеље.

Забихулах Муџахид: Данашња беда је резултат америчке окупације

Званични портпарол талибана у Авганистану Забихулах Муџахид истиче да талибани тренутно раде на формирању владе, након чега ће уследити нормализација ситуација, а оптужује Американце да су криви за беду која данас влада у тој земљи.

Муџахид је, у интервјуу бечком дневнику „Кронен цајтунг”, на констатацију да на аеродрому није осигурана безбедност, подсећајући на терористички напад Исламске државе, казао да се тако нешто дешава тамо где „Американци воде главну реч”.

Талибански борци славе испред кабулског аеродрома Хамид Карзаи након потпуног повлачења америчких снага (Фото: Мартин Јам)

„Када су САД своје трупе преместиле из Кабула на аеродром, позвали су све који желе у Америку или Европу да дођу тамо. То је могло само да се претвори у хаос који је искоришћен за тероризам. Исламски Емират осуђује напад на цивиле на аеродрому у Кабулу. Исламски Емират пази на безбедност својих грађана и где имамо контроли, спречавамо таква дела. Изузев аеродрома Кабул је безбедан, а то важи и за провинције”, објаснио је он.

Муџахид је, на питање која је била намера Американаца да се у Авганистану задрже две деценије, рекао да то има пре свега геостратешке разлоге.

„Желели су да имају базу и остану заувек, како би одавде контролисали азијатске и друге земље региона. Међутим, авганистански народ жели слободу и не трпи стране силе. Ми смо пружили отпор Американцима и натерали их да повуку трупе”, нагласио је он.

Казао је да Американци током две деценије нису ништа учинили за Авганистан сем што су наставили рат, бомбардовали народ и уништили привреду земље.

Аеродром у Кабулу непосредно по окончавању америчког повлачења (Фото: АФП)

Према његовим тврдњама, Американци су подстицали сиромаштво и производњу наркотика, а да је беда која данас влада достигнуће 20-годишње америчке окупације.

На питање зашто Авганистанци напуштају своју домовину одговорио је да је то због страха услед пропаганде.

„Они желе да оду иако им обећавамо сигурност. Неки желе да емигрирају у Европу или Америку и то није ништа ново. Одувек су посебно млади покушавали, преко Турске и Грчке, да доспеју у Европу. То није само проблем Авганистана, већ сиромаштво које влада и у Пакистану и другим земљама”, указао је он.

Муџахид тврди да ће талибани све оне, који имају пасоше и визе, пустити да путују.

„У принципу Авганистанци имају право да путују где желе. Али не баш сада када влада хаос на аеродрому. Покушавамо да смањимо притисак. Они који не поседују документа не треба да дођу на аеродром. То нећемо дозволити. Касније ћемо наћи начин да они, који желе да путују, то могу да учине”, објаснио је портпарол талибана.

Муџахид истиче да Авганистанци треба да остају у земљи и да талибани нису срећни када грађани напуштају Авганистан.

„Наш циљ је да Авганистанци не напуштају своју домовину, да не крену мигрантским рутама. Знамо да је стање у Европи за наше избеглице све осим ружичасто. Жена и деца се смештају у стравичне колективне центре. Авганистан је наша заједничка земље. Они који желе да оду нека се стрпе. Наша привреда ће се опоравити, ствараћемо радна места, а безбедносну ситуацију смо већ сада стабилизовали”, рекао је он.

На питање да ли би талибанска влада примила натраг Авганистанце које би Немачка или Аустрија протерала јер нису добили азил или који су починили кривично дело, он је одговорио потврдно и најавио да би се нашли пред судом, који би морао да одлучи шта би било даље са њима.

Што се права жена тиче, каже да ће талибани осигурати сва права који шеријатски закон предвиђа за жене.

„Жене су наши грађани и имају право да живе добро у нашој земљи. Наш закон и наша традиција нису усмерени против жена. Та права су ту да жена живе безбедно и да се сигурно осећају. Ми ћемо женама осигурати исламско право, омогућити образовање и услове за рад. Тренутно радимо на свему томе”, рекао је Муџахид.

Забихулах Мухаџид (Фото: Ројтерс)

Упитан за провинцију Панџир, која им се супротставља, он је казао да се не ради о великом проблему и да су трупе талибана управо окружиле ту провинцију са четири стране.

„Међутим, не желимо да наставимо тамо рат. Желимо да дијалогом дођемо до решења. Ако у томе не успемо, онда ћемо тај проблем војно решити”, подвукао је Муџахид.

Што се такозване Исламске државе тиче, казао је да она не постоји тамо где талибани имају контролу, а да у Авганистанцима који су се вратили са ратишта из Сирије и Ирака не види опасност.

Муџахид је казао да талибани желе добре односе са Европом и наглашава да је неправедно увођење санкција и замрзавање новца.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар