Синод СПЦ сменио ректора Цетињске богословије Гојка Перовића

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић разрешен свих дужности у Цетињској богословији и стављен на располагање надлежном архијереју, стоји у саопштењу које је потписао патријарх Порфирије

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић (Фото: Sputnik/Никола Бижић)

Свети архијерејски Синод Српске православне цркве разрешио је протојереја-ставрофора Гојка Перовића са места ректора Цетињске богословије и свих дужности у овој школи, наводи се у одлуци Синода у коју је „Танјуг“ имао увид.

Према овој одлуци, коју је потписао патријарх Порфирије, о. Гојко Перовић ће бити на располагању свом надлежном епархијском архијереју.

У образложењу одлуке се наводи да је Перовић смењен на основу извештаја митрополита дабробосанског Хризостома у којем су утврђени, како се наводи, одређени негативни поступци управе Богословије.

Хризостом, који је члан Светог архијерејског синода за вођење просветних послова, посетио је Цетињску богословију, а по повратку у складу сагласношћу постигнутој на једној од ранијих седница Светог архијерејског Синода, одлучено је, како се наводи, да ће Перовић послове ректора обављати до краја августа.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 23. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

10 replies

 1. информише нас патријарх : „ По указаној потреби, а по договору са свим члановима Синода …………………. и те сходно сагласности са једне од ранијих седница Синода …………..“

  Оно, што је већ сва дневна и недељна штампа објавила пре више од месец дана као и

  http://borbazaveru.info/content/view/14578/1/

  једина разлика, прво га је сменио његов архијереј, а после тога и Синод !
  И колико је то у функцији избора новог митрополита СПЦ у Ц. Гори ?

  Очигледно, да патријарх није имао разумевања ………………
  https://vidovdan.org/aktuelno/britanska-ambasada-vrsi-pritisak-na-spc-da-perovic-ostane-rektor-bogoslovije-na-cetinju/

  17
  6
 2. Није митрополит Хризостом изградио ауторитет ни за своје звање и позицију, нити му прошлост даје за право да учествује у деградацији других. Он је познат по томе што прихвста све обавезе и дужности које нико неће. Знамо и разлоге због којих то чини.

  15
  5
 3. Грешан Хвала на линковима! Ови са „борбе“ као да су код Вучићевића прошли школу за скојевце.. 🤣 „.. силовао мајку, обљубио сестру..“ Таман да је и све тако, не приличи ономе ко претендује да буде истински православан, да излази у јавност с оваквим тврдњама, а питање је и одакле им ове информације(мој необјаљени коментар на СС😏) , ако су тачне, или се иде на просту дисквалификацију људи из сасвим других побуда. Ове сајтове прате по службеној дужности и неки нама ненаклоњени странци. Истински православан је у смирењу, малоглагољив, речи благе, па и укора, али у „четри ока.“ Поодавно сам био на две трибине, на једној је гост био покојни Атанасије Јефтић, Бог да му души прости, није био у смирењу. То није било предавање какво се очекивало, већ се он све време свађао и расправљао с неким кога ми нисмо видели(објаснио уопштено покојни професорЈеротић у једној „Агапе“). На другој трибини гост је био игуман манастира Подмајне, отац Рафаило Бољевић, сушта супротност претходно поменутој трибини, иако га је један следбеник „борбе“(изгледао је као прелесник) извређао пред присутнима скоро на кафанском нивоу. И није се чуло „Ти да ћутиш“. Отац Рафаило је подуже ћутао, вероватно у себи благодарећи Господу на овоме, јер је претходних месеци више обитавао у свету по трибинама, а не у свом манастиру што му је основно послушање, и наставио предавање.. „Смири се горди човече!“

  20
  6
 4. Права вест у право време. ****** Гојко Перовић је направио доста фаулова : отворено је милогорчио и проповедао дуални идентитет, извацивао српство из свих докумената и јавних наступа, проповедао тзв.православну цркву у Црној Гори ( попут оне неканонске у Украјини), слао је писмо „сестринској цркви у Украјини“ као да је МЦП самостална црква а није, увалио је Здравка Кривокапића на власт и отео победу Српском народу, добио је 250.000 евра од Вијести да купи стан у Новом Саду, ургирао је да га Британска амбасада штити од смене итд итд. Човека треба ставити на црквени суд ***** ***** **** **** **** ***.

  32
  9
 5. Човјек који је са позиције свештеника Српске Православне Цркве
  – по доласку на мјесто уредника Радио-Светигоре забранио пуштање свих српских родољубивих пјесама на његовим таласима,
  – а по доласку на мјесто управника, тзв. ректора Српске православне богословије у Цетињу укинуо њено српско име
  – који је поцрногорчавао у својим јавним наступима и писаној ријечи за црногорску јавност ( лукаво не и за ону србијанску!!! ) сву српску прошлост Црне Горе и свеколико њено српско насљеђе,
  – свештеник СПЦ који је мирно прихватио и пропагирао замјену српског језика црногорским у јавном животу Црне Горе и њену озакоњену геноцидну латинизацију, и никада није дигао глас против монтенегринског терора над нама Србима у ЦГ, лишаваним – деценијама – најосновнијих људских и грађанских права,
  – свештеник који је био најгласнији противник литија на интерним саборима свештенства а онда најгрлатији говорник на тим литијама, да се Власи не дошјете, при чему као цетињски парох ниједну није организовао сам,
  и најзад
  свештеник који је, подло користећи литијски народни жар, усред литија јавно покренуо питање промјене назива Српске Православне Цркве у Црној Гори, тј. укидања њеног српског језичког имена –

  заслужује да на овакав начин буде не само смијењен са мјеста управника него и разријешен свих дужности у овој богословији Српске Цркве, како стоји у акту.

  39
  9
 6. Још задуго нећемо имати тако квалитетног свештеника, присутног у јавности и познатог, просто великог човјека, као што је о. Гојко Перовић.

  Рјечит, језгровит, конкретан, народски, једноставно за примјер.

  12
  35
 7. Да, баш за примјер како пријатном фасадом и благоглагољивошћу можеш дио наивног народа по вољи превеславати, мијењајући му темељне идентитетске истине. Све по укусу Ватикана и Коминтерне, својих главних надахнитеља, упечаћених му у душу комунистичком идеологијом новоцрногорског школства.

  34
  6
 8. Притом, ако је тачно оно што пишу данашње сорошевске подгоричке Вијести, чији је он последњих година најредовнији колумниста, да је свештеник Гојко Перовић два пута био код Његове Светости у Београду са владиком Јоаникијем и да је оба пута од обојице био савјетован и умољаван да сам поднесе оставку, да све прође тихо, а оставку сам није поднио, него је, ваљда сокољен подршком страних амбасада, а можда и папистичких кругова, јавно у интервјуима чак оповргавао било какве промјене у Богословији, то је онда директно пркошење које је ову јавну казну додатно заслужило.

  19
  6
 9. Најзад један прави потез из Патријаршије.

  23
  5
 10. 99% наложених тровача који држе страну Гојку Перовићу су тајни аутокефалци којима имају два проблема – како легално извојевати аутокефалију и како задржати реликвије да би верски туризам и даље постојао.

  3
  1

Оставите коментар