Арменд Мехај у Турској затражио признање Косова од Украјине, Грузије и Азербејџана

Трудимо се да успоставимо контакте на високом нивоу са различитим земљама, које предводи Азербејџан, рекао министар одбране тзв. Косова

Фото: Коссев

Косовски министар одбране, Арменд Мехај, борави данас у Турској где је, на позив ове државе, присуствовао радном ручку заједно са министрима одбране Украјине, Грузије, Азербејџана и Либије.

Састанку је присуствовао на позив министра националне одбране Турске, Хулусиј Акара, а који их је дочекао заједно са начелником генералштаба Оружаних снага Турске, генералом Јасаром Гулером.

Мехај је касно синоћ у објави на Фејсбуку поручио да се на овом састанку разговарало о глобалној и регионалној безбедносној ситуацији, претњама које утичу на регион, као и механизмима за одржавање мира, безбедности и целокупне стабилности.

Косовски министар одбране уједно је на овом састанку упутио захтеве министрима Украјине, Грузије и Азербејџана – да утичу на своје владе да што пре признају независност Косова.

„Замолио сам министре Украјине, Грузије и Азербејџана, да на основу својих овлашћења изврше неопходан утицај на владе и политичке органе и оне који одлучују у њиховим земљама с циљем признања Републике Косово што је пре могуће и успостављања међудржавних односа у свим областима“, поручио је овај министар на састанку одржаном у Турској, у организацији ове државе.

Састанак косовског министра одбране са званичницима земаља које нису признале Косово, одржан је нешто мање од месец дана након што је председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган казао да ће радити на повећању броја држава које признају Косово.

„Трудимо се да успоставимо контакте на високом нивоу са различитим земљама, које предводи Азербејџан. Наставићемо са овим. Сличан посао радимо свуда где има жртава и угњетавања. За Косово желимо да повећамо број признања, који је тренутно 114, чак и више“, рекао је Ердоган 20. јула, а пренели приштински медији.

Турски председник је тада најавио да ће о признањима Косова разговарати са америчким председником на Генералној скупштини УН-а.

„Радимо заједно на признању Косова. Предложићу им ово“, назначио је Ердоган.

Опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 20. 8 .2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар