Директор „Ист-вест бриџа“ Јован Ковачић један од организатора преговора власти Авганистана и талибана у Београду

Мир никада није постигнут али се неколико година касније званичници Србије могу хвалити да су и они покушали да помогну, каже Ковачић

Фото: Снимак екрана

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је за телевизију Пинк да је, у време док је био министар спољних послова, Београд три пута организовао мировне преговоре између власти Авганистана и талибана. Да је до тих сусрета долазило, за Н1 је потврдио и један од организатора преговора, а Н1 је добио и ексклузивне фотографије са тих преговора.

Сада када је цео Авганистан у рукама Талибана, бивши министар спољних послова одлучио је да открије оно што готово нико у Србији није знао…

„Ево, рећи ћу, а до данас нисам нигде причао о томе. Зато што смо се договорили да то буде тајна“, казао је Дачић.

А та тајна је била да су представници пале авганистанске власти и талибани први пут икада преговарали у Београду током 2019. године.

„Овде су разговарали три пута – међутим, кад су то виделе велике силе, да ми то радимо, онда су они рекли ‘ма дајте, ми ћемо то да урадимо у Дохи, у Катару. Резултат сте видели“, рекао је Дачић.

Ивица Дачић: У Београду сам три пута био домаћин преговора између власти Авганистана и талибана

А како је заиста било? За Н1 открива један од организатора мировних преговора, директор организације East West Bridge Јован Ковачић, који нам је уступио и ексклузивне фотографије са припремних састанака.

„Нисмо присуствовали самим разговорима. Није то била ни наша жеља ни намера. То је била ствар између њих. Ми смо само били добри домаћини, да им омогућимо мир, тишину, све погодности преговора и да им ништа не фали“, рекао је Ковачић.

Београд су одабрали као неутралну територију, каже Ковачић и додаје да преговоре водио Карим Калили, некадашњи потпредседник Авганистана и тадашњи председник Високог савета за мир. Осим њега, били су присутни и многи представници Талибана, који су специјално за ту прилику морали да буду скинути са разних црних листа, како би могли уопште да путују.

„Први пут су команданти једно 20-ак провинција у Авганистану разговарали са председником Ашрафом Ганијем путем Скајпа. Они су тражили да им Кабул помогне у изградњи инфраструктуре, школа, болница, струје, воде и осталог. Гани је рекао да ће да проучи њихове захтеве, тај разговор је трајао скоро два сата“, прича Ковачић.

Извор: N1/Јован Ковачић

Међутим, до четвртог сусрета никада није дошло – ситуација на терену више није била релативно мирна, а преговори су потом званично почели у Катару, где су најважнији посредници биле Сједињене Америчке Државе. Мир никада није постигнут али се неколико година касније званичници Србије могу хвалити да су и они покушали да помогну.

Опрема: Стање ствари

(N1, 17. 8. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading