РТ: По индексу ковид слобода Србија најслободнија у Европи

Према рангирању телевизије РТ, по индексу ковид слобода Србија је тренутно друга на свету, одмах после Тексаса, на трећем месту је америчка држава Флорида, а четврта је Шведска

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Србија је најслободнија земља у Европи када је у питању стриктност мера против пандемије ковида, а друга на свету, одмах после америчке државе Тексас.

Индекс ковид слобода, према рангирању телевизије РТ, која га мења на недељном нивоу, у Србији је тренутно 1,37, док је у Тексасу 1,44. Трећепласирана по овом критеријуму је америчка држава Флорида, са индексом 1,31, а четврта је Шведска, која има индекс 1,29.

Према овом индексу, најстроже рестрикције су у Индији, која има индекс 0,31, затим у Индонезији 0,52, Пакистану 0,57, Кини 0,63…

Како објашњавају на РТ-у, индекс показује намере влада да грађанима врате слободе ускраћене у борби против пандемије.

Светлија боја значи већу слободу, тамнија мању, док за државе у белој боји нема података: Индекс ковид слобода Телевизије РТ (Фото : RT/Printscreen)

„Чак и пошто су милијарде људи на свету постале имуне на вирус у 2021, било кроз вакцинацију или природно прележавши болест, кризна реторика не попушта, а многи моћници оправдавају рестриктивне мере које превазилазе „заравњивање криве“. Нова правила могла би да потрају годинама, ако не и за стално, осим ако не постоји значајна одговорност и узвраћање“, објашњавају на РТ зашто су се одлучили да формирају индекс ковид слобода.

У његово израчунавање улазе колико државе, или њихови делови, ограничавају своје грађане, односно њихове основне слободе, као што су слобода кретања, основне функције, похађање школе, пословање, или их технолошки надзире…

Иако њихова методологија има својих ограничења, и може бити субјективна, на РТ наводе да је заснована на научним израчунавањима кроз неколико лако мерљивих категорија. Информације о њима се добијају из званичних извора, где год је то могуће.

Израел Шамир: Ослобођен Београд!

Како напомињу на овој телевизији, они на овај начин не желе да мере шире стање грађанских права у појединим државама, већ само оно што се односи на ковид рестрикције.

Такође, наводе и да не желе да доводе у питање да ли су поједине рестрикције оправдане или не, јер оне зависе од епидемиолошке ситуације у појединим земљама.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 11. 8. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар