Дојче веле: Шта ако ми директор нареди да се вакцинишем?

Тридесет највећих немачких концерна излистаних у индексу Дакс (DAX) не размишљају о обавези вакцинисања

Фото: АП

Све више компанија у САД својим запосленима наређује да се вакцинишу. У Немачкој је то немогуће, али и у тој земљи се тражи начин како да се што више запослених некако наведе на вакцинисање.

Шеф „Гугла“ Сундар Пичаи у свом блогу од прошле недеље био је сасвим јасан: „Свако ко долази да ради код нас мора да буде вакцинисан.“ Слично је и у „Фејсбуку“, а и америчке фирме као што су „Нетфликс“, „Убер“ или „Вашингтон пост“ желе да на радном месту виде само вакцинисане сараднике.

Немачки синдикати одмах упозоравају: таква обавеза у Немачкој може да постоји само ако постоји обавеза вакцинисања свих грађана. А против короне је нема и неће је ни бити, ако се на пример пита немачки министар унутрашњих послова: „Алергичан сам кад неко каже: ’Ако ниси вакцинисан, код нас више нећеш смети да радиш’“, изјавио је недавно Хорст Зехофер (ЦСУ) за лист „Мителбајерише цајтунг“. Он је „одлучан противник обавезе вакцинисања“ против короне.

„Како да уопште знамо ко је вакцинисан?“

И тридесет највећих немачких концерна излистаних у индексу Дакс (DAX) не размишљају о обавези вакцинисања, показује резултат анкете коју је овог викенда објавио лист „Велт“. Додуше, сви немачки концерни нуде својим запосленима могућност да се вакцинишу у амбулантама фирми, али то је у ствари све што могу. Они у ствари не смеју ни да знају да ли је неко од њихових радника вакцинисан, па да онда то поставе као услов. Тако из „Сименса“ пишу: „Ми не знамо ко је вакцинисан, а ко није. А према прописима о тајности личних података, то не смемо ни да питамо.“

Ипак, Инфектолошки институт Роберт Кох располаже подацима према којима је до сада око милион особа вакцинисано у амбулантама фирми. Код енергетског концерна „Еон“ добровољна анкета показала да да је „више од 90 одсто запослених примило прву дозу, а другу око 85 процената.“ Али нико не зна – а не може ни да зна, да ли су ти људи говорили истину када су то изјавили у анкети, нити може да се зна како је у другим компанијама.

Центар за вакцинацију у Опелу (Фото: Себастијан Голнов/ДПА)

Према последњим званичним подацима, око половина становништва Немачке потпуно је вакцинисана, а негде око 62 одсто примило је прву дозу. Али гужве за вакцинисање више нема, што значи и да у Немачкој постоји значајан број људи који уопште не намеравају да се вакцинишу – из било ког разлога.

Здравствени и инфектолошки стручњаци сматрају да то уопште није довољно да би се потпуно нормализовао друштвени и економски живот. С обзиром на то да је већ у девет од десет нових случајева реч о делта соју вируса, Институт Роберт Кох процењује да би требало да буде вакцинисано најмање 85 одсто становништва старијег од 12 и млађег од 60 година, а код још старијег становништва то би требало да буде најмање 90 одсто како би се дошло до колективног имунитета друштва.

Вакцинисани су додуше јефтинији, али…

Добровољно – то тешко да ће икада бити постигнуто, што значи да би једина могућност била увођење законске обавезе. Тешко је, међутим рећи да ли ће немачки парламент прихватити такав закон. У Немачкој додуше постоји обавеза вакцинисања, али ипак против много опаснијих болести: прво обавезно вакцинисање за све грађане још 1807. увела је Баварска, од 1878. у читавој Немачкој уведена је обавеза вакцинисања против богиња. У социјалистичкој Источној Немачкој од 1953. су сви морали да буду вакцинисани, између осталог и против туберкулозе.

Фото: Кристијан Карисиус/ДПА

Нешто између опште и никакве обавезе била би обавеза вакцинисања за одређена занимања код којих су људи посебно изложени или где би могли да буду значајни мултипликатори заразе: на пример неговатељи или запослени у школама. За тако нешто залаже се и директор Института немачке привреде Михаел Хитер: „У критичним занимањима, нарочито у здравству и школству, законодавац би требало да уведе обавезу вакцинисања.“ Хитер није несклон нити општој обавези вакцинисања за све грађане.

Према анкети коју је његово удружење спровела међу 2.950 фирми средње величине, 54 одсто шефова желело би општу обавезу, а 45 одсто је против. Али ту је пре свега реч о себичним разлозима: влада велики страх од некаквог новог локдауна, а фирме би тако могле и да уштеде на мерама заштите – од већег простора за запослене, па до њиховог тестирања.

На „фини начин“

Па ипак немачке фирме ретко „прете“ запосленима већ на „фини начин“ покушавају да их наведу на вакцинисање. Власник ланца старачких домова поклања 1.000 евра за удружење запослених ако у тој институцији најмање 60 одсто њих буде вакцинисано. Информатички концерн САП вакцинисанима обећава бесплатне улазнице за неку фудбалску утакмицу, а туроператор „Аллтоурс“ најавио је да ће од краја октобра у хотеле да прима само вакцинисане или особе које су прележале корону.

У овом последњем случају можда буде посла и за суд, уколико нека муштерија постави то питање, па „Аллтоурс“, према постојећим законским оквирима без опште обавезе вакцинисања, вероватно не би добро прошао. Али када је реч о поклонима – ту је све „чисто“.

То је мишљење и стручњака за медицинско право Рудолфа Рацлера. На питање, да ли послодавац може да присили запослене да се вакцинишу, он одговара: „Не, наравно да не може. Али он сме да изврши индиректан притисак“.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 4. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар