САД вратиле Ираку 17.000 опљачканих античких предмета

Ирачки министар културе Хасан Назим рекао је да се ради о „највећем повратку античких предмета“ у историји Ирака

Глинена плоча са одломком Епа о Гилгамешу – најзад код куће (Извор: DW)

Током и после инвазије на Ирак 2003. коју су предводиле САД и Британија, украдено је хиљаде античких предмета. После скоро 20 година САД су вратиле део – укључујући и глинену плочу са одломком из Епа о Гилгамешу.

У среду (28. јула) америчка влада потврдила је да ће више од 17.000 археолошких предмета бити враћено у Ирак. Након тога, све је ишло брзо: опљачкано историјско благо из времена Сумера, старо отприлике 4.000 година, враћено је већ сутрадан – авионом ирачког премијера Мустафе ал-Кадимија, који је био на разговорима код председника Џозефа Бајдена.

Инвазија САД, Велике Британије и других цивилизованих земаља на колевку цивилизације. Један домаћи војник чува археолошко налазиште, 2003. (Извор: DW)

Ирачки министар културе Хасан Назим рекао је да се ради о „највећем повратку античких предмета“ у историји Ирака и да је то резултат вишемесечног рада ирачких власти и ирачке амбасаде у Вашингтону.

Шеф ирачког Института за очување античких предмета и историје, Абдула Коршид Кадер је одушевљен. Велика Британија је 2018. Ираку вратила неке опљачкане античке предмете, а сад и САД. Он се такође нада да ће остатак света учествовати у проналажењу и враћању изгубљеног, односно опљачканог археолошког блага из Ирака.

Једна тура, око 500 опљачканих предмета, враћена је 2010. Ти предмети су нашли купце у САД, Саудијској Арабији, Либану и Немачкој (Извор: DW)

Кадер је професор на археолошком факултету универзитета Салах-ал-Дин у Ербилу и више од 20 година водећа личност у ирачкој археологији. Он и његове колеге интензивно раде на постављању темеља за обнову археолошких објеката у Ираку оштећених у годинама рата и других сукоба.

Опљачкана културна баштина

Антрополошкиња Елизабет Стоун је професорка на њујоршком универзитету Стонy Брук и учествовала је у неколико археолошких ископавања у Ираку. Важи за стручњака у овој области и за DW каже да је већина ових предмета првобитно била Ирачком националном музеју у Багдаду, који је „у великој мери опљачкан током инвазије коју су предводиле САД“.

Очајан Мушин Хасан, заменик директора Националног музеја у Багдаду – 13. април 2003. (Извор: DW)

„Сви су знали да су те ствари украдене директно из музеја, јер је све било нумерисано према музејском каталогу. То једноставно није могло бити илегално ископавање“, нагласила је Стоун.

Због Гилгамеша на суду

Међутим, било је и предмета који су се налазили у нечијем власништву: међу купцима су реномирани универзитет Корнел, као и ланац робних кућа Хоби Лоби.

Хоби Лоби је купио једну глинену плочу са клинастим писмом да би је изложио у Вашингтонском библијском музеју који финансира Дејвид Грин, оснивач тог ланца. Међутим, на плочи димензија око 15×12 центиметара на акадском уклесани су делови Епа о Гилгамешу који се сматра једним од најстаријих дела светске књижевности.

Пре само неколико дана, суд у Њујорку је донео одлуку да се плоча одмах мора вратити у Ирак. Плочу је наводно амерички трговац антиквитетима купио од породице трговца старим кованицама у Лондону.

Америчко министарство правде образложило је пресуду рекавши да су „трговац антиквитетима и амерички стручњак за клинопис послали плочу Сједињеним Државама без претходног пријављивања њеног садржаја царини. Након што је плоча увезена и очишћена, стручњаци за клинасто писмо су видели да садржи део Епа о Гилгамешу“.

Културна баштина на Блиском истоку и даље у опасности

Нелегална ископавања, крађе и организовано кријумчарење историјских предмета стални су проблем у региону – посебно у Ираку и Сирији. Трговци на црном тржишту, кријумчари и припадници тзв. „Исламске државе“ (ИС) користе хаотичну ситуацију на Блиском истоку за продају антиквитета у иностранству.

Мурал у националном музеју у Багдаду који је после уништавања и пљачке током рата, поново отворен 2009. (Извор: DW)

Историчар Кадер наглашава да се не ради само о губитку предмета, већ и о губитку поверења у археологију у Ираку. Он је себи поставио циљ да „врати поверење и самопоштовање ирачке музејске заједнице и археолошких стручњака успостављањем и јачањем националног програма за очување културне баштине“.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 4. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Лабудови ирачки ( и лавови и орлови и патуљци ), та вратили су вам копије и фалсификате ; американци су то – они не знају за ферије у превари и отимању, они то раде од нон до стоп…

Оставите коментар