Обраћање монаштва канонске Украјинске православне цркве патријарху Вартоломеју

Замислите се над тим каква ће одговорност почивати на Вама ако у историји православља Ваше име заувек буде повезано с погаженим јединством, стоји у писму

Фото: Православие.ру

Документ је усвојен на конгресу монаха Украјинске Православне Цркве који је одржан у Почајевској лаври 15. јула 2021. године.

Обраћање монаха и монахиња Украјинске Православне Цркве Његовој светости цариградском патријарху Вартоломеју

Ваша Светости!

Хиљадугодишња традиција православља се градила на јединству помесних Православних Цркава од којих свака у потпуности поседује сву пуноћу благодати, а све заједно чине Свету Саборну и Апостолску Васељенску Цркву.

Ово јединство помесних Православних Цркава се може упоредити са Светом Евхаристијом где је у свем Светом Агнецу – цео Христос, али је и у свакој честици цео Христос. Украјинска Православна Црква се од давнина придржавала такве еклесиологије указујући поштовање старешинства древним Православним Црквама. Ми, који верујемо у Христа, сећамо се речи Господа нашег Исуса Христа о томе да није дошао да Му служе, него да Он послужи (в. Мт. 20: 28). Због тога је свако учење повезано с посебним овлашћењима и посебним статусом увек склоно духу овога света.

Ваша Светости дана 15. јула 2021. године 310 учесника на монашком конгресу из 258 манастира и 56 скитова, подворја и заједница Украјинске Православне Цркве окупили су се у великој Свето-Успењској Почајевској лаври не само да би размотрили насушна питања монашког живота, већ и да би реаговали на процесе у светском Православљу који подривају јединство Православне Цркве. Ми, монаси и монахиње Украјинске Православне Цркве увек смо се са поштовањем и свештеним страхом односили према духовној традицији великих грчких манастира. За нас су и Света гора Атос и друге грчке обитељи били места за добијање духовних поука и руководства. Ова појава је уобичајена за монашку традицију наше Цркве. Практично у сваком манастиру у Украјини има икона које су насликане на Светој гори Атосу и светиња које су повезане с Грчком. Ми смо се с љубављу и страхопоштовањем односили према грчким монасима од којих смо у простодушности примали духовне поуке. Сећамо се Ваших посета Украјини, као и посета Ваших представника, када сте на сваки начин истицали своју подршку законитом митрополиту кијевском, прво блаженопочившем митрополиту Владимиру (Сабодану), а затим и његовом наследнику митрополиту кијевском и целе Украјине Онуфрију. Због тога су за нас изузетно велики бол и тугу представљали вероломни поступци које сте Ви као први међу једнаким епископима православног света учинили према канонској Украјинској Православној Цркви. Не можемо да схватимо чиме су мотивисане ваше одлуке, али својим очима видимо до чега су довеле. С негодовањем у срцу и тугом ми, монаси и монахиње Украјинске Православне Цркве питамо Вас, патријарха Вартоломеја, како Ваш морал доживљава ниво немира које је Ваша одлука донела у нашу земљу: запоседање храмова, пребијање обичних верника, дискриминација наших пастира и пастве на државном нивоу, позиви на истребљење нашег клира? Да ли схватате да сте у позним годинама свог живота постали узрок поделе јединственог народа Божјег у којем, по речима апостола Павла: „нема ни Јелина ни Јудејца, ни обрезања ни необрезања, варварина ни скита, роба ни слободњака, него је све и у свему Христос“ (Кол. 3: 11)? Које су то антицрквене силе којима сте хтели да удовољите па сте учинили невиђени злочин против Цркве? Да ли сте свесни да сте у крвави сукоб који сеје несрећу у нашем народу Ви донели нова семена верске борбе од којих нас је Господ раније сачувао?

У насталој ситуацији ми, монаси и монахиње Украјинске Цркве обраћамо Вам се апелом да оцените последице својих поступака и да поново размотрите своју одлуку. Постаните опет за све православце признати по части први архијереј и отац. Сетите се чврсте привржености православљу Ваших великих претходника. Замислите се над тим каква ће одговорност почивати на Вама ако у историји православља Ваше име заувек буде повезано с погаженим јединством и ако се не буде налазило у истом реду с именима Ваших великих претходника и светитеља: Јована Златоустог, Фотија, Тарасија и Генадија, већ у низу издајника Цркве који су оскрнавили цариградски престо.

Пред заједничким светињама свих православних хришћана ми, архијереји, намесници и настојатељице свих светих обитељи Украјинске Православне Цркве узносимо своје молитве Милосрдном Господу за то да Вам дарује да прогледате и видите до чега је довела Ваша тежња да закониту Цркву уједините с онима који су од ње отишли пре неколико деценија и ко учврстивши се у својој окорелости сеје смутњу и поделу међу обичне људе.

Председник конгреса: митрополит вишгородски и чернобилски Павле, викарни епископ митрополита кијевског и целе Украјине, председник Синодске комисије за послове манастира УПЦ, намесник Свето-Успењске Кијевопечерске лавре с 281 делегата

Секретар конгреса: митрополит светогорски Арсеније, викарни епископ Доњецке епархије, намесник Свето-Успењске Светогорске лавре

15. јул 2021. године, Почајев

Изворник: Lavra.ua

Са руског посрбила: Марина Тодић

Опрема: Стање ствари

(Православие.ру, 30. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Svi apeluju na Vartolomeja, a sa druge strane ti isti tvrde da on nema nikakav autoritet, da je samo jedan medju jednakima, da je ekumenista itd. Zasto onda apeluju?
    Iako uopste nisam Vartolmejov obozavatelj, pitam se zasto niko ne osudjuje prave krivce tj. one koji su svojom politikom doveli do situacije da Vartolomej moze da radi to sto radi a sto je bilo nezamislivo da radi samo 30 godina ranije. Dakle ko su glavni krivci? Pre svega Ruska pravoslavna crkava koja se tokom svih godina SSSR-a prostituisala sa komunistima. Drugo, Ruski komunisti, kao i Srpski, ne samo da su skoro uspeli da uniste svoj narod i nacionalnu drzavu i nacionalnu ideju nego su i od pravoslavne crkve uz njen pristanak napravili svog saucesnika. Ovde pripadju i oni koji jos uvek vladaju i tamo i ovde, a sto se tice tzv. raskola u RPC, to je process koji se vise ne moze zaustaviti. Rusija je opljackana, procenjuje se, oko 500 milijardi dolara tokom Jeljcinovih godina, pa se kao i sa crkvom postavlja logicno pitanje: da li su krivi domaci i strani oligarsi koji su opljackali Rusiju ili su krivi vlastodrsci koji su to omogucili i dozvolili? Dakle, oni koji se obracaju Vartolomeju neka nadju smelosti i neka se obrate na pravu adresu.

    4
    5

Оставите коментар