Приштина ће уништити тестове које је Београд донирао

Због истека рока, тестови које је Београд донирао, третираће се према микробиолошким процедурама као и сви материјали којима је истекао рок, изјавио министар здравља тзв. Косова Арбен Витиа

Фото: Sputnik/Ruslan Krivobok

Министар здравља привремених институција у Приштини Арбен Витиа данас је у косовском парламенту, на питање посланика Демократске партије Косова шта се догодило са 1.000 тестова на вирус корона које је Србија донирала Косову, одговорио да су тестови ускладиштени и да никада нису коришћени, преноси Репортери.

Додао је да ће тестови када дође време за то, бити уништени.

„Према подацима Националног завода за јавно здравље, тестови се чувају као и већина других лабораторијских материјала и никада нису употребљени. Због истека рока третираће се према микробиолошким процедурама као и сви материјали којима је истекао рок“, одговорио је Витиа посланику ДПК на седници скупштине која је у току.

Имајући у виду да се ради о малим количинама, Витиа је истакао да нису потребне посебне процедуре, како би се тестови заједно са осталим лабораторијским отпадом одложили.

Како подсећа портал Косово онлајн, из Београда је за Приштину прослеђено 1.000 тестова половином априла прошле године, када је епидемија корона вируса била у пуном јеку и када на Косову није било ни приближно довољно тестова за откривање присуства вируса.

Одмах је, међутим, у косовској јавности кренула полемика да ли помоћ из Србије треба да се прихвати, а сада сазнајемо да је косовска влада није употребила.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Како је поништена аутономија Срба на Косову , када је здравство било део здравственог система Србије ?! Где су информације о реакцији наше државе на пиратизам шиптарских власти , не само на овом примеру ?! Зар то не би била кључна информација од јавног значаја . Толерантност и компромисерство не сме бити особина власти , а и наше власти се баш ових дана диче нетолерантношћу и бескомпромисношћу !!!

Оставите коментар