ЕУ: Вакцинисано 70 одсто одраслих

Бројке показују да је Европа међу светских лидерима у вакцинацији, каже Урсула фон дер Лајен

Фото: Бета/АП

У Европској унији до сада је бар једну дозу вакцине против ковида-19 примило 70 процената одрасле популације, а 57 процената је потпуно вакцинисано, објавила је Европска комисија.

„Циљ да се у ЕУ до краја јула против ковида-19 вакцинише 70 процената одрасле популације је испуњен”, поручила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је напоменула да је ЕУ, после спорог старта вакцинације, углавном условљеног проблемима у испоруци вакцина, сустигла и престигла просек вакцинисаних у највећем делу света.

„Бројке показују да је Европа међу светских лидерима у вакцинацији”, каже Фон дер Лајенова.

Урсула фон дер Лајен (Фото: АП/Бета)

Портпарол ЕК, Стефан де Керсмакер, оценио је да је Европска унија, са 70 процената одрасле популације вакцинисане барем једном дозом вакцине, дошла до „значајне тачке” у борби против корона-вируса.

Он је, такође, рекао да је циљ да се потпуно вакцинише 70 процената одраслих.

„Морамо да осигурамо да 70 процената одрасле популације у ЕУ буде потпуно вакцинисано”, рекао је он, преноси Танјуг.

У ЕК кажу да су, после „добрих вести” о 70 процената вакцинисаних у ЕУ барем једном дозом, „сви фокусирани” на остварење тог првобитно зацртаног циља од 70 процената одраслих који су примили све препоручене дозе.

Напомињу да је земљама чланицама испоручено довољно вакцина да би се овај циљ испунио, а да је на националним властима да, уз политичку помоћ Брисела, убрзају вакцинацију на својој територији.

У Бриселу напомињу да је делта сој, који је тренутно најзаступљенији у Европи, веома опасан и позивају све, који то још нису учинили, да се вакцинишу како би заштити себе и друге.

Додаје се да ће бити обезбеђен довољан број вакцина како за ревакцинацију, тако и за могућу трећу дозу, уколико буде потребна, али и за вакцинацију млађе популације.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. А она јел примила?

  2. Какви дивљаци и примитивци најнижих порива откинуше Европу од наше културе, историје, и од нашег континента, и све очерупаше, укаљаше, унизише, изврнуше. Очековано је на њиховом бедном нивоу да као фанатични ваксерски идолопоклоници приносе људске жртве.

Оставите коментар