Мило Ђукановић: Србија би да докаже да је Црна Гора српска држава

Србија данас кроз своју државну политику доводи у питање црногорску независност, рекао председник Црне Горе

Мило Ђукановић (Фото: СРНА)

Говорећи о промјени власти у Црној Гори, Ђукановић је казао да се у нашој земљи догађа демократско сазријевање друштва и оцијенио да нова власт не даје квалитете које су грађани очекивали.

Предсједник Мило Ђукановић казао је да нема сумње да ће Црна Гора остати независна и стабилно на путу ка Европској унији. Убијеђен је да ће Црна Гора бити прва наредна чланица ЕУ, јер је најдаље одмакла у процесу преговора.

Он је навео и да Србија покушава да докаже да је Црна Гора српска држава.

Говорећи о односу Црне Горе и Србије, како преноси Портал РТЦГ, Ђукановић је казао да је његова визија да би двије земље требало да имају однос попут Чешке и Словачке и додао да се Црна Гора труди се да сачува шансу за такав однос у будућности. Нажалост, како је казао, постоји проблем у Београду који, каже, траје вјековима.

„Србија покушава да докаже да је Црна Гора српска држава, да су Црногорци заправо Срби, да не постоји црногорска црква, култура… Перманентан је вишевјековни напор из Србије, којег артикулише великосрпски национализам, да присвоји Црну Гору и учини је дијелом српског државног националног и културног идентитета, зато су и били против црногорске независности“, казао је Ђукановић у интервјуу за словачку ТА3.

Он је додао да је лакше носити се са „великосрпским национализмом“ док он, како је казао, долази из неких академских или других кругова. Проблем је, каже Ђукановић, када тај национализам добије своје упориште у државној политици Србије. Оцијенио је да је такво стање данас.

„Србија данас кроз своју државну политику доводи у питање црногорску независност. Они то неће признати, али оним што раде они доводе у питање црногорску независност. Зато је јако важно да се заврши са илузијама да је могуће мијењати границе на З. Балкану. Када се Србија одрекне такве своје аспирације према Црној Гори вјерујем да ћемо моћи да се послужимо искуством сарадње Чешке и словачке“, казао је предсједник Црне Горе.

ЕУ офанзивније да се врати на Западни Балкан

Ђукановић је додао и да је Русија веома присутна на Западном Балкану и, како је казао, попуњава „празан простор“ у овдашњем региону. Одговорном за то види ЕУ.

„Моја порука је да ЕУ мора офанзивније да се врати на З. Балкан, отвори јасну перспективу чланства земљама З. Балкана да експертима помогне да савладамо изазове. Она не смије да ствара конфузију изјавама да ли ће и када З. Балкан бити дио ЕУ. И ЕУ има јак интерес да З. Балкан живи европским животом. Присуство Русије на З. Балкану озбиљан је геополитички изазов прије свега за Европу“, казао је Ђукановић, како преноси Портал РТЦГ.

Говорећи о периоду пандемије, Ђукановић је казао да је до пандемије Црна Гора била брзорастућа економија, а да је пандемија драматично погодила услужне економије па и Црну Гору.

„Данас уз вакцинацију стварају се услови за враћање економске активности у Црну Гору. Вјерујем да ћемо ускоро створити услове за нови талас директних страних инвестиција. Вјерујем да Црна Гора има потенцијал да настави путем економског развоја и брзог достизања стандарда живота грађана Европе“, казао је предсједник.

О промјени власти у Црној Гори, Ђукановић је казао да се у нашој земљи догађа демократско сазријевање друштва и оцијенио да нова власт не даје квалитете које су грађани очекивали.

„Дуготрајућа власт дуго квари људе. Слабости су се из мандата у мандат све више видјеле. Нова власт не даје квалитет коју су грађани очекивали. И то је очекивано, јер ако неко није 30 година учествовао у власти није се лако снаћи. За свако друштво је добро када може да сагледа и другу политичку опцију како би могао да суди. Ово што се догађа је прилог демократском зријевању друштва“, закључио је Ђукановић.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 26. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Montenegria – nezakonto dete anglosaksonskog oca i raspuštene „majke“ Rusije. Prvo i osnovno pitanje u vezi sa Montenegrijskom „nezavisnošću“ je bilo i ostaje pitanje regularnosti referenduma pošto SVAKI stanovnik Montenegrije, tj. mrtvorođene Rusijice na Jadranu, ZNA da je referendum
  POKRADEN. Zato je „majka“ nesretnica i priznala i lažirani referendum i još nerođeno dete i pre nego što je zora osvanula i svi lažni glasovi „pobrojani“.

  11
 2. Дошло је вријеме да се и у Црној Гори политички јасно артикулишу интереси и захтјеви српског народа. Доста су дио Срба у Црној Гори представљали они коју су сада открили своје право лице и сврху постојања, вријеме је да српски народ уједињен пошаље поруку црногорским властима шта су њихови национални интереси и захтијевају за себе права која им по Уставу припадају.

  Вријеме је да се одвоји жито од кукоља, јер не могу се заштитницима српаког народа у Црној Гори називати они који и након формалног пада ДПС-а са власти спроводе антисрпску политику у Црној Гори. Нова власт за осам мјесеци, осим измјене Закона о слободи вјероисповјести, није донијела нити једну одлуку која кореспондира са српским националним интересима и тако окончала отворену дискриминацију Срба у Црној Гори коју је спроводио ДПС.

  Да ствар буде још парадоксалнија, управо је Владимир Лепосавић, човјек који је био задужен за измјену горе поменутог Закона, платио цијену због покушаја да заштити достојанство и интегритет српског народа.

  Србима у Црној Гори није остављен избор, морају се интегрисати у једну политичку цјелину која ће служити задовољењу њихових виталних националних интереса. Једино тако ће одољети покушајима асимилације и културоцида који тренутно заједнички спроводе над њима ДПС са својим сателитима, Демократе и премијер Здравко Kривокапић са појединим министрима које је посудио из ДПС-а.

  Уколико се буду ослањали на бивше Србе, а сада заклете Црногорце, који сваког дана своје црногорство доказују бесомучним нападима на званични Београд у садејству са Милом Ђукановићем, а по налогу западних центара моћи, доживјеће њихову конвертитску судбину.

  Зато заједнички одговор Срба из Србије, Црне Горе и Републике Српске на све бескрупулозније и антицивилизацијске нападе у региону мора бити јединствен и недвосмислен. Нису наши мудри преци узалуд “сковали” крилатицу која је урезана у свим националним симболима српског народа- “Само Слога Србина Спасава!

Оставите коментар