Будва: Склопљено прво истополно партнерство у Црној Гори

У питању су двије младе жене, које су поријеклом са Балкана, а живе и раде у иностранству

Будва (Фото: Шатерсток)

Општини Будва припала је част да буде изабрана као дестинација на чијој територији је закључено прво животно партнерство особа истог пола.

То је Вијестима казала секретарка за локалну самоуправу Милијана Вукотић Јелушић.

У питању су двије младе жене, које су поријеклом са Балкана, а живе и раде у иностранству.

„Оне су се обратиле Секретаријату за локалну самоуправу одмах по ступању на снагу Закона о животном партнерству лица истог пола, односно 15.07.2021. године. Наравно, ми смо као општина предузели све неопходне поступке како би се овај закон и сви подзаконски акти у вези са истим могли несметано примјењивати. Обезбиједили смо регистар партнерстава, прописани извод из регистра који се уручује партнерима одмах по закључивању партнерства, као и присуство одборника у складу са поменутим Законом. У току саме церемоније, која је уприличена у згради Општине Будва, партнерима су предочена права и обавезе у складу са Законом, а ријечима Душка Радовића о љубави и заједничком животу је објашњено и оно што није обухваћено законом. Радује нас да смо били у прилици да први примијенимо Закон о животном партнерству и желимо срећу и пуно љубави партнеркама у заједничком животу“, казала је Вукотић Јелушић.

Скупштина Црне Горе је у јулу 2020. године усвојила Закон о животном партнерству, а ступио је на снагу 15. јула ове године.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Вијести, 25. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading