Небојша Стефановић: Војска подржава обавезну вакцинацију

Имамо бољу ситуацију са короном јер имамо вакцину, али не и довољно вакцинисаних, упозорио mинистар одбране

Небојша Стефановић (Фото: Танјуг)

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас да у систему војске подржавају обавезну вакцинацију против корона вируса, наводећи да у тим редовима постоји дисциплина и по том питању.

„Имамо бољу ситуацију са короном јер имамо вакцину, али не и довољно вакцинисаних. Сви морају да схвате да треба да се вакцинишемо, ако хоћемо да помогнемо себи, али и здравственим радницима”, рекао је Стефановић на ТВ Прва.

Министар је говорио и о обавезном војном року и поручио да је његов лични став да у Србији треба да се уведе и додао да се о томе разговара, преноси Танјуг.

Стефановић је рекао да се то не жели урадити брзоплето, већ уз обезбеђене све услове, инфраструктуру која би, каже, могла да прими младе људе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

10 replies

  1. Небојша Стефановић: Војска подржава обавезну вакцинацију
    ++++
    Која то војска ? оних снс ботова-чиновника-ђабалебароша ? или оних 10.000 професионалних војника који су отишли из војске Србије због таквих ( и претходног ) „ министра „ и „ врховног команданта „ у задњих пет година ? Да, подржава као оног бедника генерала коме је недавно цео строј окренуо леђа после иживљавања и малтретирања њихових колега од иследника у периоду од 11 сати преподне до 03 часа наредног дана, претњи, улагивања, застрашивања и уцењивања да измене дате писмене исказе после трагичне смрти водника Дејана Стојковића на Пештеру.
    Беда и мизерија !

    22
  2. Војска нема шта да се бави мешањем у правна питања баш као ни лекари ни милиција. Правна питања су изнад свих њих, изнад свих еснафа и изнад власти. Искључиво Устав одређује однос према правним питањима. Појам обавезности је неспојив са питањем непивредивости телесног интегритета личности и у том контексту је обавезно бодење и принудност било које медицинске интервенције неспојиво са статусом пословне способности одраслих слободних грађана. Обавезност по том питању једнако је масовном и тоталитарном одузимању пословне способности и антиправном насиљу над грађанима ове земље. Тужилаштво мора да реагује или ће силеџије бити гоњене или нас неће бити, што је мало теже без борбе.

  3. @Ја

    Ви вероватно мислите на овај члан Устава:

    Члан 25.

    Физички и психички интегритет је неповредив.

    Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка.

    Оно што превиђате јесте његов други став, кроз који еквилибристиком можете провући шлепер изузетака, тако што ћете их назвати „употреба средстава принуде“, „заштита јавног здравља“, итд. А о доношењу противуставних закона, подзаконских аката, управне и судске праксе да и не говоримо.

    Даље, кажете: „Правна питања су изнад свих њих, изнад свих еснафа и изнад власти.“

    Наравно, када бисмо се гађали уштипцима. Како мислите да донесете добар устав или закон ако не контролишете Парламент?

    „Тужилаштво мора да реагује…“

    Само што није.

    2
    1
  4. “Небојша Стефановић: Војска подржава обавезну вакцинацију!”?!

    Војска није надлежна да по Уставу подржава вакцинацију, већ
    да подржава и брани србски народ на КиМ, што она, срамотно, не чини!

  5. @ Милан
    Нема везе други став члана 25 Устава, “у који се може провући било шта”, са тим да се то, шта год било, и даље не може косити са првим ставом.
    Нема везе ни то да ли контролишете парламент са тим да ли се донети Устав поштује или не. Контролисати парламент и остале гране власти у контексту Права значи имати сувереност народа. Ако ње тренутно нема, треба је повратити. Када се ово иначе подразумева то се зове државотворност народа. У том смислу и тужилаштво треба да ради свој посао, и да брани ту народну сувереност, а не интересе страних компанија, банака, страних извештачених творевина и дебилно глобалних агенди.

  6. Па већ имате тортуру, потпуно у складу са Уставом, тако што је названа “примена средстава принуде”. Средства принуде – то је оно када вас полиција претуче, а онда свеже, јер тако су у могућности. Потпуно у складу са Уставом, јер им формулација другог става имплицитно дозвољава методе мучења које нису у њему наведене.

    Имате затим тортуру звану “притвор”, па онда “затвор”. Много потпуно уставних тортура. Слична је ствар и са осталим “недозвољеним” стварима у Уставу – неки следећих ставова омогућава изузетке, од забране дискриминације, па до слободе говора.

  7. @Милан
    То је тачно. Али не може да ме претуче јер нпр. не носим маску, или зато што не желим вакцину. То су само прекршаји (и то сумњиви и спорни са становишта Устава), а не кривична дела, разлика је суштинска. Наше тело тј. телесни интегритет никада и ни под којим условима не може бити мерило кривичног права. Може само бити обрнуто, да нарушавање тог интегритета (чињењем или нечињењем) буде мерило кривичног дела. Наша кожа је последња граница између права и неправа.

  8. Могу да поступе по административном или судском налогу који прописује шта да се ради са онима који не носе маске и не вакцинишу се. А да малтретирају (бију, хапсе, саслушавају, итд) могу и у склопу управног и у склопу судског поступка, без обзира ради ли се о саобраћају, прекршају, кривици, извршењу, парници… Могу чак да измисле основ сумње за било шта, па да са улице приводе без налога, саслушавају и гњаве пар дана, док не добију некакав налог, а онда да и не прекидају тортуру.

    То је само што се полиције тиче, јер судови, здравство, администрација, и корпорације такође имају методе нарушавања физичког и психичког интегритета. Уместо у Тужилажтво, жалите се директно управи водовода.

    Покушавам да вам кажем да је идеја о позивању на Устав лоша, јер је једини начин да се одбраните од насиља – дизањем буке. Ако се дигне довољно буке (укључујући и самоодбрану) брзо се повлаче. Шта мислите, зашто иду у патролама и бакћу се са појединцима или групом мањом од своје? Довољно сам рекао.

  9. За такве ствари се после плаћају велике одштете јер је тачно прописано ко, како и зашто може да легитимише, да приводи, затвара, ислеђује итд. Наравно да се плаше буке зато и не покушавају слично, али и буку стишавају медијски што је опет узалудан труд . Ови наши компрадори су стешњени између две ватре – с једне стране незасити страни налогодавци и криминалци који их плаћају, а с друге стране незадовољно грађанство и угрожени народ на ивици живаца који нема шта да изгуби.

  10. Ако желите да се прегањате са системом кроз тужбе, могу само да вам кажем – срећно, и да, бар у ту сврху, поживите! На страну то што немате правног основа за тужбе. А од легалитета је битнија перцепција јавности, и то вам је далеко боља шанса. Чак и да добијете на Суду (а нећете) шта вам то вреди када су вас измалтретирали, можда батинама или хапшењем, можда вакцинама, можда чак и аналним брисевима, јер, и то се најављује.

    Имате и другу опцију, о којој не бих даље беспотребно трућао. Поздрав!

    1
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading