Мирослав Лајчак: Једини договор Вучића и Куртија да се дијалог наставља

Састанак је био тежак и показао је веома различите приступе две стране нормализацији односа, рекао специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине

Мирослав Лајчак (Извор: РТС)

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је у Бриселу да је имао састанак са премијером Косова Аљбином Куртијем и председником Србије Александром Вучићем и да је постигнут „мали напредак“.

„Састанак је био тежак и показао је веома различите приступе две стране нормализацији односа између Косова и Србије. Последица тога је врло мало напретка постигнутог данас“, рекао је Лајчак након састанка.

Додао је да је разговарано о неколико конкретних предлога, али да је једини закључак да ће дијалог бити настављен.

Преговарачи ће се, како је навео, састајати једном месечно како би припремали састанке на највишем нивоу.

 

Вучић и Курти су се договорили да се преговори наставе у септембру.

„За ЕУ је битно да се нагласи да европска будућност за Србију и Косово зависи од нормализације њихових односа и због тога очекује од обе стране да раде заједно, да превазиђу прошлост и реше текуће проблеме међу собом“, додао је Лајчак.

Вучић и Курти су се састали данас у Бриселу у склопу наставка дијалога Београда и Приштине уз учешће високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност Ђозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Лајчак се раније данас одвојено састао са Вучићем и Куртијем.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 19. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар