Апелациони суд у Београду: Ублажена казна Игору Стаменковићу за крађу тестова за малу матуру

Стаменковић је претходно за кривично дело повреде тајности података био осуђен на једногодишњу затворску казну, која му је преиначена у година дана кућног затвора

Апелациони суд у Београду (Фото: КРИК)

Апелациони суд у Београду правоснажно је на годину дана кућног затвора осудио машинисту рото-штампе Игора Стаменковића, оптуженог да је неовлашћено из штампарије узео тестове из математике за малу матуру за школску 2018/2019. годину.

Стаменковић је претходно за кривично дело повреде тајности података био осуђен на једногодишњу затворску казну.

У одлуци која је објављена на сајту Апелационог суда наводи се да ће казну кућног затвора служити без електронског надзора, као и да ће му бити забрањено да обавља послове везане за руковање подацима означене степеном тајности осам година, преноси Бета.

Суд је уважио олакшавајућу околност „ранијег живота и породичне прилике”, док је од отежавајућих околности ценио јачину повреде заштићеног добра, односно то што је због тог кривичног дела одложено полагање завршног испита из математике на територији целе Србије.

Стаменковић је осуђен јер је 14. јуна 2019. године, у Београду, неовлашћеној особи доставио тестове завршног испита из математике, са ознаком тајности „интерно”.

Он је у штампарији, док је обављао свој посао, искористио моменат застоја машине у процесу штампања и пазећи да га не примете полицајци који су били присутни, узео завршне тестове које је ставио у доњи део тренерке.

Потом их је проследио сину, који је тестове путем Инстаграма даље дали другима.

Стаменковић је током суђења негирао крађу теста, тврдећи да је узео само један празан бели папир како би га употребио уместо тоалет папира, након што му је позлило.

На суђењу је утврђено да на снимку са камере из објекта недостаје 20 минута видео-материјала, а саслушани сведоци нису умели да објасне како и због чега.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading