Герман Садулајев: Говорили сте да су Руси окупатори, што сте сада наврли овамо?

Можда ја сад не желим овдје да вас видим? Ни као госте, ни као слуге

Фото: Младен Антонов/АФП

У вријеме моје младости познавао сам дивну дјевојку, назовимо је Кети. Испричала ми је причу типичну за та смутна времена. Кети је са породицом живјела у једној од сунчаних азијских република бившег СССР-а. Када се Савез распао, локални народић је почео да протјерује Русе. Није им било дозвољено да раде, одузимали су им имовину, пријетили им. Говорили им директно у лице: губите се, идите у своју Русију! И руска дјевојка Кети, тада још сасвим млада, са својом малом руском породицом била је приморана да оде. Стан су практично отели домороци, плативши тек толико да буде за возну карту. Руси су стигли у своју „историјску домовину“, неколико година су једва преживљавали, али су се постепено учврстили и средили. Ипак су код куће, на својој, руској земљи.

Кети је била дјевојка вриједна и интелигентна. Дипломирала је на универзитету, запослила се у тужилаштву, удала се. Има добар посао, дом, породицу, све је у реду.

И сад, овдје у Петербургу, шта она осјећа кад на улицама сусреће своје бивше сународнике? Они су свуда, носе асфалт, мету тротоаре, нешто ломе или граде, или на тезгама тргују воћем и поврћем. У прљавим комбинезонима, окружени прашином, кутијама и кесама.

Раније су долазили постепено, мало-помало, а последњих година буквално као да је проваљена брана, и Петербург је претрпан придошлицама. Она их види овдје, у руском граду, који је постао њена друга, истинска домовина. О чему она размишља?

Може ли она да размишља овако: а шта ви овдје тражите? Па ви толико нисте вољели да живите са Русима. Говорили сте да су Руси окупатори, да су унаказили вашу древну велику културу, да вас експлоатишу и извлаче ресурсе из ваше богате земље. Нисте жељели да научите руски језик, језик окупатора. Говорили сте Русима: идите, губите се, без вас ћемо живјети богато и срећно! Без руске чизме имаћемо овдје високу националну цивилизацију и демократију. И златне санитарије.

Герман Садулајев (Фото: Фејсбук страница Германа Садулајева)

И Руси су отишли. А ви, шта? Нисте се снашли? Гдје су вам ваше златне санитарије, гдје вам је спорт, култура, језик, све чему су сметали руски окупатори? Или су руски окупатори сметали само гангстерима, расулу и нарко-трговини? Тог блага сад имате напретек.

Ето каква је испала ваша цивилизација.

Па добро, сад је све то ваше, као што сте жељели. И што сте онда сад наврли овамо, за нама, Русима? Због чега? Како се то догодило?

Гдје вам је национални понос, гдје вам је независност? Гдје је све то нестало? Можда би сад требало признати: Да, руски брате, нисмо успјели. Нисмо дорасли да живимо сами у својој држави. Молим те, прими нас назад у своју породицу. Можда ће вас Руси и примити.

Али не, ви нисте такви, ви бисте у руску кућу на тајни улаз! А можда ја сад не желим овдје да вас видим? Ни као госте, ни као слуге. Ни у каквом својству, просто не желим, и готово. Не, драги дошљаци из сунчане Централне Азије, вратите се ви својој кући и тамо се снађите.

Кети је добра и паметна. Она највјероватније не мисли тако, него жали биједне „земљаке“. Али, ако би она изненада тако нешто помислила, да ли би се чак и са становишта врхунске толеранције и политичке коректности могло рећи да она ту у нечему гријеши?

Герман Садулајев, Свободная пресса

Са руског посрбио: Желидраг Никчевић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Желидрага Никчевића, 12. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

10 replies

 1. Ovo je kao naša napeta ljubavna veza sa Njemcima.

  5
  24
 2. Sjajno,hvala na prevodu.

  33
  2
 3. Одакле су дошли? Казахстана, Азербејџана? Или миграције у те државе иду из другог смера. Нема директне везе са чланком, али хипотетички, када би државе, од Канаде преко САД, Аустралије, Новог Зеланда, ЕУ(усељеничке државе), ставиле Руску федерацију на неку врсту „беле Шенген листе“, и притом им упутили поруку попут оне упућене актуелним мигрантима „Добродошли драги Руси“, колико би становника остало у Рф? Ко имало зна руски нека уђе на њихове друштвене мреже и мало чита, и притом прескочи лако препознатљиве коментаре ботова(као и овде). И шта ћете тамо наћи? Номенклатури је увек добро(Милошевић, Вучић), а огромној већини? Када су пре непуне деценије Руси почели да се насељавају(добродошли!) у Србију, запитао сам се тада, како ли је код њих, кад им је Србија „обећана земља“? Демагогија је, после лицемерја, једна одвратна људска особина.

  15
  23
 4. Муслимани немају ни части ни поноса када су слаби.Када су у моћи ништа охолије ,суровије нема од њих.Једини језик који та банда разуме је језик силе.Газити их и говорити им да им је цивилизација безвредна и да сами нису осим криминала и корупције ништа да ураде.то је језик који они разумеју

  26
  1
 5. Poznato je da je Rusija odigrala „partnersku“ ulogu u etnickom ciscenju Srba posebno u Krvatskoj. Zato ja ne mogu da delim nikakve simpatije sa Rusima ma gde da se nalazili. Medjutim, kako meni izgleda, pisac gornjeg teksta je vise emotivan nego sto je realan. On, potpuno pogresno, opisanu situaciju vidi kao nekakvu pobedu Rusa i Rusije dok je u stvarin situacija potpuno obrnuta. Ti „stranci“ su tu da ostanu i cim se srede dovode i svoje porodice. Voleo bih da znam sta ce njegova deca i unuci imati da kazu u bliskoj buducnosti.
  https://englishrussia.com/2013/08/08/morning-prayer-of-the-muslims-in-moscow/
  https://stanjestvari.com/2021/01/30/rosstat-rusija-za-godinu-dana-izgubila-510000-stanovnika/

  15
  13
 6. Mešavina od jevrejskih industrijskih oligarha i uvezene azijatske muslimanske radne snage aminovana i promovisana od strane ne-nacionalne i globalističke vlasti je smrtno opasna kombinacija za Ruski narod.

  18
  1
 7. Ovo je sve istina, ali Rusija i njeno rukovodstvo ništa ne radi da zaštiti svoj narod i državu. Ovakvo je isto stanje i u Srbiji. Bio sam u Gruziji, dok ih nisam upoznao izbliza nisam verovao koliko su aljkavi, neodgovorni….nikakvi….i od njih čujem gluposti da su im Rusi krivi za sve!?

  8
  1
 8. Rusi su u Kazahstanu koji im je navodno najbolji partner pali sa skoro 50% pre 30 godina na cetvrtinu stanovnika. U samoj Rusiji u manjinskim republikama kao Tatarstan gde su Rusi pola stanovnika, sva mesta u vladi su rezervisana za Tatare, a rusi mora da uce tatarski u skolama… Rusija je izgubila Ukrajinu kao istorijski rusku zemlju, koja je mogla da pojaca slovenski element, a integrise se srednjeazijskim muslimanima iako je oni neprijateljski tretiraju. To jos podrzavaju mnogi ruski nacionalisti kao Dugin kroz neku formu Efroazijatstva.

  4
  2
 9. Ботови похрле да коментаришу против Руса/Русије чим се укаже и најмања прилика.

  4
  2
 10. @Don Quixote
  A šta to nije istinito što navodni botovi pišu? To što biste vi želeli da bude kad se radi o Rusiji daleko je od stvarnosti. Vi ste od onih Srba koji koji su veći katolici od pape (kao Krvati) i veći Rusi od samih Rusa i veći Rusi nego što ste Srbi. Čime to Rusi, Krvatski saveznici i razbijači Srpsko-Crnogorske države (čime su nas praktično stavili u politički kavez), zaslužuju da ih volite više od svog naroda. Politički, teritorijalno, socijalno, moralno itd. Rusija je već skoro četri decenije u slobodnom padu a to se i dalje odvija. Skoro je neshvatljivo da još uvek ima ljudi koji to ne vide ili najverovatnije, kao vi, ne žele da to vide. Šta vi dobijate stim sto držite glavu u pesku?

  2
  3

Оставите коментар