Виктор Орбан: Србија je кључна земља, то би требало да буде јасно ЕУ

Разумем Србију и сматрам да она треба да се прими у ЕУ јер је она та централна земља Западног Балкана, каже премијер Мађарске

Виктор Орбан (Фото: Лола Ђорђевић/Спутњик)

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да недвосмислено подржава Србију и њено чланство у ЕУ, јер је Србија кључна земља иза које стоји читав Западни Балкан. Вучић је навео да су мађарска влада и њен премијер прави пријатељи Србије, који отворено подржавају европски пут наше земље.

Говорећи о приступању Европској унији, Орбан је на конференцији за новинаре након састанка са председником Србије Александром Вучићем, навео да ЕУ треба да има у виду да је Србија кључ стабилности региона.

„Ако говоримо о европском чланству, а говорим из искуства јер сам водио преговоре о укључењу Мађарске у ЕУ и знам да се свака земља трудила, јер смо мислили да смо сви једнаки и да сви имају једнаке шансе. Али је дошло до тога да је испало да нико неће бити примљен ако се не прими Пољска“, рекао је Орбан, па наставио:

„Дакле, и ми смо тада када смо примани у ЕУ имали централу земљу, зато разумем Србију и сматрам да она треба да се прими у ЕУ јер је она та централна земља Западног Балкана без чијег пријема у ЕУ неће бити пријема ни за остале. Србија је кључна земља“.

Каже да ако говори језиком бројки да је много већи интерес ЕУ за чланство Србије него интерес Србије.

Додао је да Србија увек може да рачуна на Мађарску, као што Мађарска увек може да рачуна на Србију.

Александар Вучић: Мађарска и премијер Орбан прави пријатељи Србије

„Многи говоре да подржавају српски пут у ЕУ, али мало ко то чин храбро и отворено, спреман да и због Србије трпи критике, као што чините ви“, нагласио је Вучић захваљујући се Орбану на конференцији за штампу.

Он је изразио посебно задовољство што са Мађарском имамо одличну сарадњу у различитим сферама друштвеног живота као и да је за то заслужан Орбан.

С тим у вези је указао да је Мађарска Србији била 13, па 11, те 9 трговински партнер, а данас је пети.

Има и све више компанија које извозе у Мађарску и које увозе мађарске производе.

Захвалио се и на подршци Србији на путу у ЕУ.

Виктор Орбан и Александар Вучић (Фото: Лола Ђорђевић/Спутњик)

„Многи говоре да подржавају српски пут у ЕУ, али мало ко то чини храбро и отворено, спреман да и због Србије претрпи критике, као што чините ви“, нагласио је Вучић.

Рекао је да Србија не може да буде само захвална, већ може да поручи и да ће Мађари и Мађарска моћи увек да рачунају на српско пријатељство и да ће Србија моћи по другим питањима да узврати.

„За нас је веома важно инфраструктурно повезивање наших земаља и о томе смо дуго дискутовали, а имаћемо и заједнички ручак,“, додао је он.

Вучић је указао да обе земље раде на убрзању пруге, која ће повезати наше народе, али и два фантастична града.

Пруга Београд-Будимпешта пруга за целу Европу

Вучић је најавио да ће пруга Београд-Нови Сад, део брзе пруге до Будимпеште, бити завршен до краја године, а да ће на остатку, деонице од Новог Сада до Суботице, радови почети у септембру.

„До краја године у потпуности ћемо завршити деоницу од Београда до Новог Сада. То је најкомпликованији део пруге од Београда до Будимпеште, због прелаза Дунава, Чортановачке петље, као и много проблема кроз градове“, објаснио је Вучић.

Рекао је да очекује да ће након Сретења позвати премијера Мађарске Виктора Орбана у Београд како би заједно возом, брзином од 200 километара на час, путовали од Београда до Новог Сада.

Виктор Орбан и Никола Селаковић (Фото: Раде Прелић/Танјуг)

„То није пруга за Србију, већ за све нас, за Србију, Мађарску, али и целу Европу. То је пруга која приближава наша два главна града и спаја са Бечом и Истанбулом. То је пруга будућности“, нагласио је он.

Вучић је казао, што се тиче завршетка радова на другом делу кроз нашу земљу, да ће радови почети у септембру и да се увелико ради на експропријацији, те да је уверен да ће радови бити бржи него они на првој деоници.

„Што се нас тиче за три године могли би у потпуности да отворимо пругу. Надамо се да у том року и мађарска страна може да заврши свој део радова, што би значило да за четири године можете да стигнете од Београда до Будимпеште за свега два сата и 40 минута“, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Говорио је Орбан и о мигрантима и о томе да и друге земље праве заштитне ограде, а ја примећујем да једино Вучић нама све то без докумената и правила навлачи у кућу, као да смо ми бомбардовали Авганистан.Или као да се тргује људима , да се за муџахедине , исисовце, талибане и вехабије добијају паре.Зато наша влада инсистира да се њима дају већа права, зато се избегличке организације утркују да им целивају поњавице , јер су фондови на које се прикључују као пијавице, богати и дубоки.
    Споменуо је Вучић гасовод који је Србију заобишао, пругу која служи за брз одлазак у Будимпешту и Бају. Мени је синуло да су Мађари увели закон о усвајању наше деце по хитном поступку ,да јагодинска директорка Центра за социјални рад стално тамо путује, па сам питала колико смо деце годишње дужни да испоручимо, али то је државна тајна па нисам добила одговор.
    Јавили су се и војвођанери и мађарони са певанијом да је њихова Мајка Војводина одувек цветала у Угарском царству, а сад је под окупацијом Србијанаца потурица , да Србија Војводину сахрањује, да су све српске институције у Новом Саду, под мађарском круном, а у Србији је Југословенско драмско позориште . Написаше и да никад ником ништа нисмо помогли и да нема пас зашта да нас уједе и да смо им камен око врата.Да Виктор Победник Орбан свима са двојним држављанством дебело плаћа наклоност мађаронској перспективи ,шаље им паре да купују механизацију и откупљују оранице, а и дечје додатке . Дакле, велико и право пријатељство, а нипошто нису територијалне аспирације.

  2. Ne treba nama Eu nego mi njima, pravo rece Orban….pa sad Srbi, prst na celo pa malo razmislimo svi zajedno….

  3. Нек он води свој рат са њима, у праву је, само нек овај пут прескочи нас. Подржавали смо их док су били “ угњетавани од Варшавског Пакта“. Није им било довољно једно угњетавање него су мазохистички похрлили у ЕУ и Нато пакт. Е, па браћо Мађари кусајте сами оно што сте скували. Заобиђите нас у широко луку.

Оставите коментар