Александар Вучић: Плашим се да нам нови талас епидемије стиже већ на лето

Расту бројеви, сви бројеви расту, то је лоше. Зато градимо болницу и у Новом Саду, имамо лекове. Немамо проблем ни са машинама, ни са људским, ни са болничким капацитетима, казао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Фонет/Божана Павлица)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да расту бројеви новозаражених од корона вируса и да мисли да нови талас стиже већ током лета.

„Плашим се да ћемо пре јесени имати погоршање ситуација. Расту бројеви, сви бројеви расту, то је лоше. Зато градимо болницу и у Новом Саду, имамо лекове. Немамо проблем ни са машинама, ни са људским, ни са болничким капацитетима“, казао је Вучић.

Вучић је посетио данас Специјалну болницу за цереброваскуларне болести Свети Сава, где је обишао нову салу за неуроинтервенције.

Председник је изјавио да је поносан што је набављена машина за ангио салу која ће помоћи пацијентима који су неретко умирали или задржавали са инвалидитетом.

Рекао је да је њена цена 1.200.000 евра и уз помоћ ње ће се смањити трошкови лечења, јер ће пацијенти после неколико дана ићи кући, а не задржавати се по шест месеци.

Дневно ћемо по два, три живота више да спасавамо у односу на раније. Овакву машину нико нема у региону, а што се зграде тиче, видећемо да ли ћемо је реконструисати или преселити, казао је.

 

И додао: „Морамо да се консултујемо са људима који овде раде. Постоје две опције – да се уложи најмање 1.000 евра по квадрату, па да остане на истом месту или да пронађемо недалеко одавде чист плац и да изградимо нову зграду, а ову да искористимо за комерцијалне сврхе. То је на њима да донесу одлуку и не желим ни на који начина да се мешам у то.

Он је поновио да не може да разуме критике које се тичу улагања у здравство и оценио да је та област један од три носећа ослонца сваке државе.

Вучић је рекао да здравство чини више од четвртине буџета. „И зато напредујемо у тој области. Били смо ван листе, а данас смо 18. на листи 35 европских земаља, и грабимо напред“, рекао је он.

Он је, такође, најавио и скоро повећање плата за лекаре и медицинске особље.

„За неколико дана отварамо и Дом здравља у Борчи“

„Много мање одлази лекара него раније. Шта год неко говорио, безбедност деце, стандард, могућност школовања, разлози су што неко остаје у земљи. Много људи се враћа у нашу земљу и заиста сам поносан. Враћа их се све више, посебно високообразованих. Највећи проблем су занатлије, тај средњошколски слој ће нам највише недостајати. Они у иностранству више зарађују него овде“, изјавио је Вучић.

Председник је рекао да Индијце, који у Србију долазе на 15 дана, као земљу која је на зеленој корона листи, да би могли да путују у друге земље, да их наша држава вакцинише први дан по доласку.

„Први пут чујем за карантин туризам. Све те људе који остају у карантину ми одмах вакцинишемо. Ем долазе са ПЦР тестом, ем их одмах вакцинишемо. Први дан по доласку у Београд се вакцинишу и четвртог дана се опет ради ПЦР тест“, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 7. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Mi se plasimo zbog tebe. Ti si garancija da ce ovaj narod nestati ! Svi tudjini su ti miliji od ,,svog,, naroda !

    12

Оставите коментар