Приштина: Усвојена резолуција о „геноциду“ у Сребреници

Посланици Скупштине тзв. Косова усвојили су на данашњој седници Резолуцију којом се осуђује геноцид у Сребреници

Извор: Коссев

Резолуција је усвојена са 89 гласова „За“, док није било гласова против и уздржаних.

Косовски парламент објавио је у међувремену на свом сајту текст Резолуције којом се осуђује геноцид у Сребреници на Албанском. У наставку преносимо превод текста резолуције

Резолуција Скупштине Републике Косово поводом 26. годишњице геноцида у Сребреници, Босна и Херцеговина

Имајући у виду:

Универзалну декларацију о људским правима, Конвенцију о грађанским и политичким правима, Европску конвенцију о људским правима;
Резолуцију Већа сигурности УН-а С/РЕС/827 од 25. маја 1993;
Резолуције Европског парламента 7. јула 2005., 1. јануара 2009. и 15. јула 2015. о Сребреници;
Резолуцију Скупштине Републике Косово бр. 02/552 од 6. јула 2005. године, поводом десете годишњице масакра у Сребреници;
Да је након насилне окупације Сребренице, која је била заштићено подручје УН-а, од стране оружаних снага босанских Срба, потпомогнутих и подржаних од тадашњег режима Републике Србије, 11. јула 1995. године, на планирани начин, убијено преко 8.000 Бошњака, силован велики број жена, присилно протерано преко 25.000 старијих особа, жена и деце:
Да злочини које су починиле српске снаге у Сребреници представљају злочин геноцида, како је дефинисано у Конвенцији УН-а о спречавању и кажњавању злочина геноцида 9. децембра 1948;
Да је масакр у Сребреници Међународни кривични суд за бившу Југославију препознао и признао као геноцид у пресуди, предмет бр. ИТ-99-33, 19. априла 1993;
Одлуку о жалби Међународног суда правде од 26. фебруара 2007. године, којом се утврђује да су дела почињена у Сребреници и околини око 15. јула 1995. године, дела геноцида која су починили војници ВРС-а и да би се исто требало звати правим именом; Геноцид.
Да је гнусни злочин који су починили снаге ВРС-а у Сребреници Хашки трибунал сматрао геноцидом и најгнуснијим злочином у Европи након Другог светског рата, с неколико коначних пресуда о геноциду.
Пресуду Међународног кривичног суда за бившу Југославију у случају бр. ИТ-09-92-Т, 22. новембра 2017. и одлуку о жалби сталног међународног механизма за кривичне судове у случају МИЦТ-13-56-А, 8. јуна 2021. године.
Придржавајући се сличних резолуција и декларација демократских земаља, међународних организација и парламената ЕУ,

Фото: Gazeta Express

Скупштина Републике Косово

Одобрава ово:

Резолуцију

О геноциду у Сребреници

1. Оштро се осуђује геноцид српског режима у Сребреници над припадницима босанског народа и сва кршења људских права.
2. Констатује се и прихвата да су, након окупације Сребренице, од стране војних снага ВРС-а неколико дана вршени масакри у Сребреници и околини, убијајући и масакрирајући преко 8.000 босанских мушкараца, дечака и малолетника.
3. Саосећа се и исказује дубока туга због невиних људи који су страдали у геноциду у Сребреници током крвавог рата у Босни и Херцеговини, и изражава саучешће преживелим члановима породица.
4. Оштро се осуђује свака тенденција да се намерно и јавно негира геноцид у Сребреници, с циљем оцрњивања жртава и прикривања мотива почињених злочина.
5. Позивају се државне институције да одају почаст жртвама геноцида у Сребреници и, с обзиром на то да је Европски парламент прогласио овај Дан сећања на геноцид у Сребреници, 11. јул прогласи Даном сећања на геноцид у Сребреници.
6. Позивају се све државе да уложе додатне напоре да приведу правди све оне који су одговорни за планирање и чињење геноцида у Сребреници.

Иницијативу за усвајање ове резолуције у косовској скупштини покренула је бошњачка коалиција Вакат, а подржале су је све парламентарне групе у косовској скупштини.

У међувремену огласила се и косовска председница Вјоса Османи, она је оценила да је овом резолуцијом Скупштина формализовала однос институција и народа Косова према „српском геноциду над бошњачким грађанима Сребренице“.

„Штавише, овом Резолуцијом се осуђује намерно и јавно порицање злочина геноцида“, поручује Османи на Фејсбуку.

„Ужас који је искусио читав један народ у Босни и Херцеговини, а потом и на Косову, обоје жртве српског геноцидног режима, мора призвати људску савест да такве деструктивне намере више нису дозвољене у будућности, а пре свега да имају правду за злочини Милошевићевог режима“, навела је.

Подсетила је  на то да је пре извесног времена, косовска скупштина усвојила Резолуцију којом се осуђује „српски геноцид на Косову“ .

„Истину говорећи, помажемо у зацељивању дубоких рана рата. А злочине које је починио тадашњи српски режим требало би назвати правим именом: геноцид“, закључила је Османи.

Бахрим Шабани из ове коалиције, казао је да ће усвајање Резолуције имати вишеструки значај и за Бошњаке.

„Помоћи ће и да се поред жртава у Сребреници и у целој Босни и Херцеговини, не забораве ни жртве на Косову и да ова Резолуција и Дан сећања на геноцид у Сребреници, буду пример за будуће генерације, да оне буду средство помирења међу народима, а не средство отуђивања и заоштравања”, казао је.

Косовски премијер, Аљбин Курти, који је присуствовао данашњој седници, казао је да Резолуција наилази на подршку јер је то „племенита акција“.

„Данас подржавамо резолуцију поводом 26. годишњице геноцида у Сребреници. Ово је племенита и правилна акција и пре свега наша људска универзалност наше жеље за правдом. Геноцид у Сребреници највећи је масакр у Европи од Другог светског рата. Годинама се сећамо да је Сребреница позивала на правду. 2016. године отишао сам у Сребреницу на позив ‘Мајки Сребренице’. Сребреница је била пуна гробова и спомен обележја“, рекао је Курти.

Курти је оптужио српску војску за геноцид у Сребреници.

„Убила их је српска војска и паравојне формације. Ко су они злочинци који чине злочин над злочином, скривајући убијена тела. Милошевић је умро некажњено, његови сарадници преко 4.000 српских војника не само да су слободни, већ су на власти и доносе одлуке. Караџић и Младић су осуђени, али њихови саучесници још нису осуђени. Резултати геноцида, тј. ентитети који произилазе из чишћења, попут Републике Српске, функционишу дефункционализацијом Босне“, рекао је Курти преноси приштинска Газета експрес.

Казао је уједно да би требало да се изврши притисак на политички врх у Београду да призна почињене злочине.

„На политичко руководство Србије би требало да се врши незаустављив притисак, док не препозна и призна да је починила злочине у Босни, на Косову и у Хрватској, да тражи опроштај и започне процес кажњавања злочинаца“, казао је Курти.

У међувремену, Дуда Баље, председница Комисије за људска права у косовској скупштини, казала је за „Дневни Аваз“, да је Косово овом Резолуцијом „показало да прихвата јавно да се у Сребреници догодио геноцид“.

„За мене као Бошњакињу са Косова је ово посебно важан моменат, у којем смо ми као држава показали спремност и зрелост да прихватимо истину, с обзиром да су се на Косову дешавале сличне ствари“, казала је Баље.

Током расправе о овој Резолуцији, како су јавили медији који прате ову седницу у парламенту, посланици Српске листе напустили су скупштинску салу.

У међувремену је потврђено из Српске листе да су њихови посланици „јавно и јасно демонстративно“ напустили седницу скупштине, чиме су, како поручују „одбили да присуством дају легитимитет намери косовских институција да српском народу залепе етикету геноцидног“.

„Резолуцијом коју су предложили посланици из редова бошњачког народа, а подржали сви албански посланици, једнострано се, без икаквог основа, напада српски народ, српска држава, и угрожавају међунационални односи, а ни једном речју не говори о злочиначком страдању Срба, било у Босни и Херцеговини, Хрватској или на Косову и Метохији“, поручили су.

Председник Србије, Александар Вучић, казао је данас у Београду, непосредно пре изгласавања резолуције, да је то и очекивао, након што је исту резолуцију изгласала Подгорица.

„Ја сам тада рекао да после те креће поплава истих резолуција против Србије у свим или већини парламената у окружењу. Да се сви јасно изјасне да су Срби починили геноцид, и да покажу своје опредељење, тобоже, за добросуседске односе, а у ствари да Србији задају ударац“, казао је председник.

Текст резолуције који је данас усвојен у приштинском парламенту за сада није јавно објављен, али јесте у медијима наводни нацрт Резолуције још претходног дана.

У документу који је синоћ објавио Косова.инфо, истиче се да је „након насилне окупације Сребренице која је била заштићено подручје УН-а, од стране оружаних снага босанских Срба, потпомогнутих и подржаних од стране тадашњег режима Републике Србије, 11. јула 1995. године, на планирани начин, убијено преко 8.000 Бошњака, силован велики број жена, присилно протерано преко 25.000 старијих особа, жена и деце“.

У документу се прецизира да је геноцид у Сребреници утврђен и пресудом Међународног кривичног суда за бившу Југославију од 19. априла 1993, као и потврдом од стране истог суда од 26. фебруара 2007. године, те дефиницији геноцида према Конвенцији УН-а од децембра 1948. године.

У наводном нацрту прецизира се да косовски парламент оштро осуђује геноцид у Сребреници, да се саосећа и исказује дубоку тугу због невиних жртава „које су страдале, „током крваве агресије у Босни и Херцеговини“, и да изражава саучешће преживелим члановима породице.

Такође се позивају косовска влада и друге институције да одају почаст жртвама Сребренице, а земље у региону се позивају да уложе додатне напоре како би пред лице правде привели оне који су одговорни за геноцид у Сребреници.

У наводном нацрту Резолуције уједно се прецизира да ће парламент најоштрије осудити „сваку тенденцију намерног и јавног негирања геноцида у Сребреници с циљем оцрњавања жртава и прекривања мотива почињених злочина“.

Опрема: Стање ствари

(Коссев, 7. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар