Ана Брнабић: Компромис да се нађемо негде на средини, да обе стране подједнако буду незадовољне

Компромис је да се нађемо негде на средини, да и једна и друга страна нешто добију и изгубе и обе стране буду подједнако незадовољне, рекла Брнабић о дијалогу Београда и Приштине

Фото: Коссев

На састанку са Филипом Рикером, он није поменуо међусобно признање и ја дијалог Београда и Приштине не видим као разговоре на којем се прича о међусобном признању, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

„Причали смо о Бриселском споразуму, он је учествовао у томе, зна колико је било тешко постићи споразум“, навела је Брнабић која је истакла да је Рикеру скренула пажњу на забрињавајуће трендове на територији Косова и све већи број напада на Србе.

„Ни у једном тренутку на састанку Рикер ми није рекао да је на крају процеса међусобно признање, јер зна какав би био мој одговор и аргументација, поновила је премијерка на конференцији за новинаре после учешћа на Преспа дијалог форуму.

Када је реч о компромису, каже – тешко је причати шта би значио.

„Компромис је да се нађемо негде на средини, да се покренемо са почетних позиција, да и једна и друга страна нешто добију и изгубе и обе стране буду подједнако незадовољне. Простора за тај компромис мора да буде, морамо да се окренемо будућности. Да ли ћемо успети зависи и од Београда и Приштине. Ми смо ту, бићемо за столом, не постоји алтернатива дијалогу“, нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће Србија поштовати споразуме на које је ставила потпис, али да то треба да учини и друга страна, када је реч о Бриселском споразуму или Вашингтонском.

„Немам разлог да мрзим Аљбина Куртија, гледам га као политичара неке нове генерације за којег сам мислила да ће бити више простора за дијалог“, истакла је Брнабић.

„Дијалог је важан, у једном тешком питању односа Северне Македоније и Грчке је помогао да се нађе решење. Дијалог нема алтернативу, али да разговарамо и даље о европској перспективи овог дела Европе, Западног Балкана и шта заједно можемо да радимо како би сви људи живели боље и квалитетније“, рекла је Брнабић.

Каже да је једна од најлепших ствари које су јој се догодиле када је слетела авионом та да јој је стигао СМС да се више не плаћа роминг тарифа.

„Враћам се у Београд и очекују нас нови разговори о сарадњи у региону између Србије, Северне Македоније и Албаније, на онлајн конференцији учествоваће и председник Србије Александар Вучић и настављамо да разговарамо о конкретним пројектима које можемо да применимо у наредним недељама, када је реч о иницијативи мини Шенген. Мислим да то што се догодило Северној Македонији опасан преседан. Европске интеграције не смеју да се везују за билатерална питања“, оценила је Брнабић.

„Надам се да ћете до краја године добити датум за почетак преговора, који сте толико заслужили“, додала је она.

Брнабић је рекла да Северна Македонија има сву подршку Србије, која када прича о европским интеграцијама, мисли о свим земљама региона.

„Имала сам овде бројне билатералне састанке“, рекла је Брнабић и навела да се срела са премијером Зораном Заевом, бившим европослаником Кнутом Флекенштајном, в.д. помоћником америчког државног секретара Филипом Рикером и некадашњим грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 3. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Благо мени, благо нама, нас заступа тата Ана .
    Добићемо , то се спрема, оно што тај тата нема.

Оставите коментар