Португалија: Поново полицијски час због делта соја

Португалска влада саопштила да се од петка, са трајањем од 23 часа до 5 сати ујутру, уводи полицијски час у 45 високо ризичних општина

Фото: АП

ЛИСАБОН – Ноћни полицијски час поново се уводи у неколико португалских градова, укључујући Лисабон и Порто, чиме власти покушавају да ставе под контролу нови талас инфекција ковид-19 који је погодио земљу.

Португалска влада је данас саопштила да се од петка, са трајањем од 23 часа до 5 сати ујутру, уводи полицијски час у 45 високо ризичних општина, преноси Ројтерс.

Људи који живе у градском подручју Лисабона, где је концентрисана већина нових случајева, мораће да приложе тест негативног корона вируса или потврду о вакцинацији да би напустили или ушли у регион током викенда.

Широм 45 општина у којима ће се применити ноћни полицијски час, рад на даљину је обавезан кад год је то могуће, ресторани и кафићи се морају затворити у 22:30, а венчања и друге прославе се могу одвијати само према ограничењима која су на снази.

Нови случајеви у Португалу, који се у јануару суочио са најтежом ситуацијом због корона вируса, данас су нарасли за 2.449 , што је највећи пораст од средине фебруара.

Број преминулих од последица ове болести је једноцифрен, и знатно је испод нивоа који је био у фебруару, а број особа којима је потребна болничка нега такође се повећао, али је и даље далеко испод скоро 7.000 хоспитализованих пацијената, колико их је било када је земља била затворена раније ове године.

„Ни у ком случају не можемо да тврдимо да се пандемија контролише. Ситуација је таква да је неопходно поштовање свих мера, избегавање окупљања, прослава, како би задржали ове бројеве”, рекла је министарка кабинета Мариана Виеира да Силва на конференцији за новинаре.

Нови случајеви се пријављују углавном међу невакцинисаним млађим људима, а власти, које за нови раст окривљују Делта сој корона вируса, покушавају да убрзају кампању имунизације и према том плану, они од 18 до 29 година на реду су за вакцину следеће недеље, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар