Предраг Кон: Епидемија корона вируса није завршена, стиже делта сој који је пет пута заразнији

Епидемиолог и члан Кризног штаба рекао да је вакцинисање борба против епидемије корона вируса питање националне безбедности

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да, што се тиче епидемије корона вируса „ништа још није готово“, додао је да можемо да кажемо да смо у мирној ситуацији која ће бити током лета, али да је са оваквим опуштеним понашањем могуће да се болест у већим размерама врати на јесен.

Кон је за телевизију Н1 изјавио да је „теоретски немогуће“, због великог процента вакцинисаних против корона вируса, да поново буде по 5.000, 6.000 нових случајева дневно, како је било на врхунцу епидемије, али да је могуће да се поново дође до 1.000 нових случајева дневно.

Он је рекао да су „процене крајње незахвалне“, као и да се борба против корона вируса до сада водила „против кинеске варијанте када је један заражени заражавао максимално двоје“, а да се сада суочавамо са делта сојем који има много већу заразност, где просечно један заражени заражава и пет особа, па и више.

Кон је додао да у Великој Британији, где циркулише делта сој корона вируса, „невакцинисани оболевају 25 пута више него вакцинисани“, односно да је ризик да се неко на јавним скуповима зарази до 30 пута већи.

„Са таквом опуштеношћу ми очекујемо нови сој. Знамо да је делта сој постао доминантан, морамо да схватимо да се овај вирус мења и добија нове сојеве и да ће даље да се прилагођава, пандемија ће се наставити годинама“, рекао је Кон. Додао је да нас „вакцина штити и од делта соја“, али да се са спуштањем старосне границе за вакцинисање на 16 година, повећава обим посла за имунизацију становништва.

Кон је рекао да је вакцинисање борба против епидемије корона вируса „питање националне безбедности и питање свих питања“, због чега је препоручено да она буде обавезна за све здравствене раднике, а да треба размотрити и обавезу за све пунолетне грађане.

Он је навео да се залаже за то да буде тачно утврђен број умрлих од ковида-19, и да очекује да ће то бити значајно већи број од онога који је званичан за сада, као и да је формирана радна група за утврђивање тих чињеница, о чему је, како је навео, сазнао из медија.

„Формирана је радна група за утврђивање броја умрлих, знам из медија али не учествујем у томе. Очекујем да ће изаћи са резултатима и да ће бити значајно већи него што имамо регистровано. Ми морамо да знамо до краја шта се дешава у току ове пандемије да би схватили озбиљност“, казао је Кон.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 30. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Канда је змија ПРИСОЈкиња шеклер на’ватала НЕСОЈ кон, те НЕДОС(т)ОЈНО и НЕПРИС(т)ОЈНО, а УНИСО(Ј)НО, сричу грчки алфабет, као два од седам малоумних секретара С(к)ОЈА…

    10
    1

Оставите коментар