Калифорнија: Округ Аламеда после ревизије умањио број смртних случајева од ковида за четвртину

Здравствени званичници округа извршили су ревизију смртовница код којих је наведен ковид и пронашли су 411 смртних случајева који „очигледно“ нису били изазвани овом болешћу

Болница у Оукланду (Фото: Pete Rosos)

(Оукландсајд, 4. 6. 2021)

Четвртина свих смртних случајева који су раније приписивани ковиду-19 у округу Аламеда (Калифорнија) заправо нису изазвани вирусом корона, објавило је Одељење за јавно здравље овог округа.

То своди нову званичну бројку преминулих од ковида-19 на 1.223, са ранијих 1.634.

Умањење од 25 одсто – или 411 смртна случаја – услед је чињенице да ковид „није био директни узрок“ смрти у овим случајевима, наводе здравствене власти.

Званичници округа су одлучили да ревидирају бројеве пошто су прегледали смернице у складу са Калифорнијским одељењем за јавно здравље о томе како да класификују смрти које су наступиле од ковида. Нови податак прецизније одражава колико људи је умрло или директно или од компликација које су наступиле од инфекције вирусом корона.

„То су дефинитивно људи који су преминули због узрока који очигледно немају везе са ковидом“, рекла је Ниту Балрам (Neetu Balram), гласноговорник Одељења за јавно здравље округа Аламеда.

Извор: Гугл мапе

Балрам није могла да прецизира праве узроке смрти 411 људи који су уклоњени са листе преминулих од ковида, али је рекла да су случајеви идентификовани након ревизије кодова које су унели окружни мртвозорници у CalREDIE, државу базу података за извештавање и надзор болести. Округ Аламеда на основу ове базе података попуњава свој јавни извештај о ковиду (COVID dashboard).

Доктор Амеш Адалџа (Amesh Adalja), стручњак за заразне болести и виши истраживач у Џонс Хопкинс центру за здравствену заштиту (Johns Hopkins Center for Health Security), изјавио је за Оукландсајд да – иако су извесне промене биле очекиване – 25 одсто „делује високо“. Адалџа је рекао како никада није видео оволику накнадну измену броја смртних случајева када су у питању друге заразне болести.

Николас Мос (Nicholas Moss), здравствени званичник из округа Аламеда, рекао је да су смрти приписане ковиду уклањане са списка током досадашњег трајања пандемије. Нада се да ће одлука округа да прилагоди бројеве показати људима да је округ посвећен да прецизно извештава о вирусу.

„Знали смо да ће било која промена попут ове изазвати извесну сумњичавост“, рекао је Мос за Оукландсајд. „Ништа у вези са овом променом не мења наше политичке одлуке сада или током врхунца пандемије.“

Првобитна методологија коју је округ користио да би приписао смртни случај ковиду подразумевао је да мртвозорник или пружалац медицинске заштите (попут болнице) наведе да је особа била позитивна на вирус корона у тренутку смрти.

Балрам је рекла да је државна дефиниција била различита: смрт се може приписати ковиду уколико је мртвозорник или пружалац здравствене неге могао да укаже да је особа преминула „од непосредне последице ковида-19, са ковидом-19 као споредним узроком смрти, или уколико се смрт од ковида-19 не може искључити“. Савезна држава је ову дефиницију истакла прошле године усред пандемије, након што је округ Аламеда већ неко време користио своју методологију.

„Очигледно је наша дефиниција била обухватнија него она коју је усвојила савезна држава“, рекла је Балрам, додајући да 411 смртних случајева очигледно није било изазвано ковидом.

Државна дефиниција је била различита: смрт се може приписати ковиду уколико је мртвозорник или пружалац здравствене неге могао да укаже да је особа преминула „од непосредне последице ковида-19, са ковидом-19 као споредним узроком смрти, или уколико се смрт од ковида-19 не може искључити“.

У објави промене података, округ је истакао пример становника који је тестиран позитивно на ковид-19 али је страдао у саобраћајној несрећи. Према изворној дефиницији, та особа би била подведена под укупни број смрти од ковида-19. Балрам није могла да каже да се ова конкретна ситуација одиграла у округу Аламеда.

„Када је држава почела да спроводи сопствене смернице, округ Аламеда је постао свестан супротстављених дефиниција и израдио је план да се обави ревизија када се ситуација са новим случајевима и смртима стабилизује“, стоји у саопштењу Одељења за јавно здравље округа Аламеда.

Пре унете ревизије података, јавни подаци округа Аламеда (COVID dashboard) наводили су 1.687 смрти , што је била бројка која је обухватала не само смртне случајеве према старој окружној дефиницији, већ и све новододате смртне случајеве после 23. маја 2021. Смрти се често пријављују после извесног периода а ретко на дан када су се стварно и десиле.

Током пандемије, окружни подаци о ковиду су очитавали далеко мања одступања изазвана различитих разлозима, попут ситуација када би особа  преминула у округу Аламеда али није у њему живела.

Подаци које објављује округ долазе са различитим „изузећима“, укључујући и она која кажу да се скорашњи бројеви, укључујући и оне новозаражених и преминулих, могу променити.

„Подаци о смртним случајевима могу се кориговати с времена на време како се допуњују информације о узроцима смрти или о округу у којем је живела преминула особа“, стоји у напомени на објављеним подацима о ковиду.

Поновно пребројавање случајева ковида у округу Аламеда је још један пример потенцијалних мањкавости у извештавању у реалном времену које ради више различитих агенција током глобалне пандемије.

Мос, који има искуства са епидемијом ХИВ-а, рекао је да се подаци не прорачунавају шест месеци након завршетка године. С друге стране, подаци о ковиду-19, рекао је, уносе се дневно, што људима који се баве овим бројевима даје мање времена да осигурају да се подаци слажу са опште усаглашеним стандардима.

„То није изговор. У питању је стварност“, каже Мос. „Нажалост, било нам је потребно више времена да стигнемо до ове тачке него што бисмо желели.“

Са енглеског посрбио: Милош МилојевићCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар