Историјски пројекат Сребреница: Аутопсијски извештаји Хашког трибунала

Наш изазов поборницима званичног сребреничког наратива и даље стоји – ми им стављамо на располагање емпиричку грађу да оспоре све наше закључке

Хашки трибунал (Фото: Демотикс)

Аутопсијски извештаји су већ више од двадесет и пет година једини постојећи материјални доказ наратива који се пласира под називом “Сребреница”. Те извештаје су између 1996. и 2001. године припремили форензички стручњаци Тужилаштва Хашког трибунала. Формално, задатак тих стручњака је био да изврше ексхумације масовних гробница на подручју Сребренице за које се сматрало да су повезане са погубљењем и укопом ратних заробљеника средином јула 1995. Суштински, задатак тих форензичких тимова је био да документују тврдњу, лансирану пре било каквих теренских испитивања, да су српске снаге у периоду непосредно после пада Сребренице 11. јула 1995. насилно усмртиле око 8,000 заробљеника. Циљ Тужилаштва је био да налазе својих форензичара употреби као крунски доказ на сребреничким суђењима.

Историјски пројекат Сребреница је прегледао свих 3.568 аутопсијских извештаја које су стручњаци Тужилаштва саставили у периоду своје делатности на терену. Анализа садржаја тих извештаја је објављена на више места, укључујући и на нашој интернет презентацији. Садржај аутопсијских извештаја уопште не подржава тврдње Тужилаштва и то је највероватније разлог зашто Тужилаштво никада није урадило подробну анализу тих докумената, нити су судска већа МКТБЈ тако нешто од њега тражила. Хашки трибунал се служи блефом да свака од ових преко 3.500 аутопсија доказује по једно стрељање у јулу 1995. године. Међутим, око 70 одсто аутопсијских извештаја се не уклапа уопште у сценарио погубљења који је Тужилаштву био потребан.

Извор: Историјски пројекат Сребреница

До око 2014. године сви аутопсијски извештаји су се налазили на нашем претходном сајту (http://www.srebrenica-project.com). Међутим, пошто се тада ишло у сусрет двадесетогодишњици Сребренице 2015. године, наш сајт је био оборен и тиме су и аутопсијски извештаји постали недоступни. Тешкоћа је у томе што смо, да би све поставили на интернет, преко 3,500 докумената, од којих су неки дужине и до 30 страна, морали да постављамо појединачно. Ми нисмо имали средства да то поново урадимо на реорганизованом сајту. Сада то чинимо тако што смо аутопсијску документацију за сваку од испитиваних масовних гробница, њих двадесет и пет, објединили у јединствени PDF докуменат. Документација више није толико прегледна као што је раније била, али битно је да је сва ту.

Наш изазов поборницима званичног сребреничког наратива и даље стоји. Нека се мало помуче као што смо ми то својевремено учинили и нека прегледају сваки извештај посебно па нека затим сумирају у табуларној форми шта у тој документацији пише, као што смо то учинили ми. Ми им стављамо на располагање емпиричку грађу да оспоре све наше закључке. Уколико у томе успеју, ми ћемо прихватити да нисмо били у праву и да је бар око половина наводних сребреничких жртава — доказана чињеница.

Да би добили доступ сребреничким аутопсијским извештајима, молимо вас да кликнете на следећу повезницу.

Четири масовне гробнице које недостају налазе се у фази обраде и ускоро ће бити постављене на наш сајт.

Прочитајте јошCategories: Противу дезинформација

Tags: , ,

Оставите коментар