Новак Ђоковић: Долазим из земље у којој је био рат, знам шта значи када имаш мало

Када погледате како је систем постављен и ко је коме одговоран схватите да играчи нису заступљени како би требало да буду, рекао најбољи тенисер света

Новак Ђоковић на Адриа туру (Фото: Essentially Sports)

Новак Ђоковић одржао је конференцију за медије поводом најновијег сукоба његове Асоцијације тениских професионалаца (ПТПА) и АТП.

На конференцији су, поред Ђоковића, учествовали и суоснивач ПТПА Васил Поспишил, као и извршни директор организације Адам Лери који је први и узео реч.

„ПТПА је покрет тенисера и за тенисере. Желимо да радимо са свим тениским организацијама како би спорт био бољи и желимо да сви буду једнаки – на сваки начин. Хоћемо да ујединимо тенисере и знамо колико су Поспишил и Ђоковић радили на овоме, то мора да се поштује и поред свих обавеза у тенису. Хвала свим тенисерима и тенисеркама који су се придружили ПТПА, храбри сте. Више од 70 одсто играча са АТП тура је у организацији. Када смо изашли са овом причом говорили смо о нашој мисији и сада смо поносни на то шта смо урадили до сада. Стотине тенисера и тенисерки је у организацији, желимо да растемо, регрутујемо и даље и мислим да ће нас бити све више. Тенисери не добијају фер део зараде и радимо на томе. Верујемо да ако би више играча могло да заради више, то би било боље за тенис.“

Са конференције (Извор: Мондо)

У уводној речи, Новак Ђоковић је изјавио да ПТПА представља играче и жели фер услове и једнакост за све. Истакао је важност транспарентности.

„Био сам у савету АТП играча и пробали смо да на такав начин нешто променимо. Сада смо преузели други приступ. Ништа није сигурно, ми смо млада организација која још учи и волели бисмо да је више играча у њеном чланству. Потребна нам је помоћ свих. Да препознате вредност наше организације. Инспирисан сам многим играчима из прошлости. Слушао сам приче о играчима који су се састајали са циљем да транспарентно и фер одлучују о тениском екосистему“,  рекао је Ђоковић, додајући да је инспирацију нашао у Никију Пилићу који је основао АТП, био његов тренер и ментор. „Много пута су ми се ствари обиле о главу. Енергија, опоравак и друге ствари, али гледајући из шире перспективе, не жалим ни због чега. Не жалим јер знам да то радим из срца, а као један од најбољих тенисера верујем да имам одговорност, као и Поспишил, знам да морам да помогнем и генерацијама које долазе. Мали број тенисера може да зарађује од тениса, а то је трећи најпопуларнији спорт на свету и то ме брине. Пробао сам да будем део АТП савета играча како бих помогао, али бих увек ударао у зид“.

Васек Поспишил је изјавио да без Новака ништа не би могло да буде урађено.

Васек Поспишил (Извор: Снимак екрана)

„Заиста смо поносни на оно што смо постигли. На стотине тенисера и тенисерки су чланови организације и сигурни смо да ће их због нашег деловања бити све више и више.“

Новак Ђоковић је потом рекао да није лако синхронизовати мушки и женски тенис, те да је разговарао са најбољим тенисеркама, између осталог са Сереном Вилијамс и њеним мужем, власником Редита, који подржава и има нове идеје које би волео да подели.

Поспишил је додао и то да и они тенисери који добро зарађују знају да и остали морају да живе боље. Циљ је, како каже, да слабије рангирани такође зараде више, о чему је разговарано са гренд слемовима и осталим тенисерима и тенисеркама. Поента је, каже, да се они одрекну свог процента.

Ђоковић је рекао да је АТП основан као унија играча 1972. године, а да је сада разлика огромна. Истиче да је важна транспарентност:

„У систему постоје независни системи, попут АТП медија. Који држи право на већину мастерса, а АТП има 10 посто, можда 11. Од тога пет посто добијају играчи. У правом партнерству треба да постоји транспарентност на свим нивоима. Ја сам изнутра, видео сам како је систем постављен. Када погледате како је систем постављен и ко је коме одговоран, колико играчи могу или не могу да направе разлику, схватите да играчи нису заступљени како би требало да буду. Долазим из земље у којој је био рат, знам шта значи када имаш мало и када напредујеш, знам како је тенисерима који су слабије рангирани. Ово је наслеђе и морамо да иницирамо нешто. Имамо велику прилику и не желимо да је пропустимо, да изградимо нешто ново за будуће генерације. Осећамо да ће нешто велико изаћи из овога.“

Опрема: Стање ствари

(Објектив, 25. 6. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар