Канада: Пронађени остаци још 751 особе код римокатоличког интерната за домородачку децу

Канада ће бити позната као земља која је желела да истреби староседеоце. Сада имамо доказ, изјавио шеф Савеза суверених староседеоца Боби Камерон

Саскачеван (Фото: Википедија)

ОТАВА – Група староседелаца из канадске провинције Саскачеван објавила је данас да је пронашла необележене гробове 751 особе из срушеног католичког интерната, само неколико недеља након што је слично откриће уздрмало државу.

Премијер Џастин Трудо је изјавио да је „веома тужан” због новог открића у интернату Маривал Индијан, која се налази на око 140 километара од главног града Саскачевана Риџајн, пренео је Ројтерс.

Он је рекао да су староседеоци који су „претрпели бол и трауму – одговорност коју Канада мора да носи”.

Није јасно колико пронађених остатака припада деци, рекао је шеф заједнице Cowessess First Nation Кадмус Делром, јавља Танјуг.

Он је изјавио да је школу водила католичка црква, која је уклонила надгробне споменике.

„Нисмо уклонили споменике, то је кривично дело у овој земљи. Уклањање споменика третирамо као место где се догодило криминално дело”, изјавио је Делром.

У тај интернатски школски систем, који је постојао између 1831. и 1996. године, било је укључено око 150.000 деце староседелаца која су била одузета од својих родитеља и предата хришћанским школама ради асимилације.

 

„Канада ће бити позната као земља која је желела да истреби староседеоце. Сада имамо доказ”, изјавио је шеф Савеза суверених староседеоца Боби Камерон.

Заједница представља 74 групе староседелаца у Саскачевану.

„Ово је само почетак”, додао је Камерон.

Канадска Комисија за истину и помирење, која је објавила извештај да је интернатски „школски систем допринео културном геноциду”, саопштила је да је гробље остало на месту школе Маривал, након што је школска зграда уништена.

Из организације Cowessess First Nation  кажу да су у контакту са локалном католичким надбискупијом, па Делром каже да је оптимиста и да верује да ће им се дозволити приступ архиви како би идентификовали остатке.

„Имамо веру у католичку цркву да ће нам омогућити приступ. Нису нам рекли ‘не’. Само, још немамо податке”, додао је.

Истраживања овог локалитета почела су 2. јуна, након открића 215 необележених гробова у интернату Камплупс у провинцији Британска Колумбија.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар