Ана Брнабић: Неразумно да се открију све карте у вези с решавањем питања КиМ

Мислим да се ти разговори дешавају у складу са Уставом Србије, покушавамо да заштитимо мир, дугорочну стабилност и да спасимо што се спасти може, рекла Брнабић

Фото: AP Photo/Darko Vojinovic

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да је неразумно да се открију све карте у вези са решавањем питања КиМ, али да се зна шта су „црвене линије“, шта су премисе и да је у интересу безбедност Срба на КиМ.

„И онда улазите у преговоре“, рекла је Брнабићева у Скупштини Србије одговарајући на питање самосталног посланика Владана Глишића о платформи за Косово, који је оценио да Србија углавном реагује на предлоге из Приштине.

Премијерка је казала да је све што се тиче дијалога са привременим институцијама у Приштини садржано у Уставу Србије, и то је позиција која се, каже, чува и брани, пре свега председник Александар Вучић који води преговоре.

„Понашамо се у складу са истином, а то је да је КиМ покрајина у склопу Србије”, истакла је Брнабићева.

Она је рекла да јој је нејасно да неко стално инсистира да се каже које су наше позиције и да тако изгубимо било какву могућност да у дијалогу нешто добијемо.

„Нећу откривати наше карте. Знам које су нам позиције, али мислим да се ти разговори дешавају у складу са Уставом Србије, покушавамо да заштитимо мир, дугорочну стабилност и да спасимо што се спасти може“, рекла је Брнабић.

Каже да је много учињено паметним потезима и паметном политиком, а да се открију позиције не би била паметна политика.

Брнабићева је казала и да ЕУ не прихвата независност Косова, наводећи да је ЕУ статусно неутрална.

Регион уплашен за споразуме због Куртија

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас да би 2021. година требало да буде јако добра за регионалну сарадњу, али да се све променило доласком нових привремених институција у Приштини, посебно њиховог премијера Аљбина Куртија, и упозорила да би могло да се деси да 5. јула због њега не буду потписана четири важна споразума.

Аљбин Курти (Фото: AP Photo/Visar Kryeziu)

„Уместо да сви ове године славимо успех регионалне сарадње, нажалост с доласком нових ПИС у Приштини и Аљбина Куртија, регионална сарадња добија другачији призвук“, рекла је Брнабићева одговарајући у Скупштини Србије на питања посланика Самира Тандира о резултатима састанака које је имала протеклих недеља у Анталији, Бечу и Луксембругу, преноси Танјуг.

Она је навела да очекује да би могло да се деси да на првом важном састанку 5. јула, у оквиру Берлинског процеса, четири споразума на којима се јако дуго радило, можда не буду усвојена, што би био јако велики ударац за регионалну сарадњу.

„Не сматрамо само ми да је то лоше, већ сви у региону, и они који су признали Косово и они који нису. Сви сматрају да је то лоше за регион и регионалну сарадњу“, рекла је Брнабићева.

Подсећајући да је ове године најконкретнији регионални споразум онај о укидању роминга, да је то велики регионални успех, додала је да од доласка на власт у Приштини Куртија више нема никаквих декларација, не постоје споразуми, јер он ништа не прихвата ако се не појављује Република Косова.

Додала је да Србија није усамљена у оцени да су такви ставови Куртија неприхватљиви, већ то сматра и БиХ која не признање Косово али и Молдавија у оквиру ЦЕФТА споразума.

Додала је да Србија наставља с великим бројем регионалних пројеката, као што су аутопут Београд–Сарајево у оба правца, железнички коридор 10, комплетна модернизација до Северне Македоније, да у септембру почиње ауто-пут Мира Ниш – лука Драч.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар