Израел: Поново обавезно ношење маски у затвореном простору

У Израелу је више од половине становништва примило две дозе вакцине, подсећа Франс прес

Фото: AP Photo/Tsafrir Abayov

Министарство здравља Израела поново је увело обавезу ношења заштитних маски у затвореном простору почев од данас у подне по локалном времену после недавног броја раста инфекција корона вирусом што се приписује ширењу делта соја.

Како је наведено, такође се препоручује ношење маски на јавним догађајима на отвореном попут ЛГБТ парада које ће се овог викенда одржати широм земље.

У Израелу је више од половине од око девет (милиона – прим. Стање ствари) становника примило две дозе вакцине, подсећа Франс прес.

Доктор Нахман Аш рекао је данас да је у Израелу забележен нагли раст заразе, пошто је 227 нових случајева дијагностиковано у четвртак, највише после више од два месеца.

Он међутим не верује да та земља улази у четврти велики талас епидемије и нада се да ће велики број вакцинисаних спречити хоспитализације и озбиљна обољења. У овом тренутку број тешко оболелих је и даље мали.

„Око 0,6 одсто тестова је позитивно што указује на повећање стопе инфекције“, рекао је Аш, али је објаснио да, иако се број активних случајева удвостручује за по неколико дана, стопа је висока јер их има релативно мало.

Зараза се проширила ван два града где је недавно почела, али Аш није упозорио да је захватила читаву земљу и у овом тренутку се не предвиђају додатне рестрикције, нити још једно закључавање, за које он сматра да није смањило стопу инфекције и није ефикасно у заустављању ширења вируса.

По оцени тог доктора задуженог за пандемију било би боље да обавеза ношења маски није укинута 15. јуна, али није сигуран би то спречило тренутан раст инфекција. Израелски медији наводе да се сада не искључује ни могућност увођења ограничења на окупљања.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 25. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Па то беше рекоше да су скоро сви вакциисани у Израелу, да се због вакцине живот враћа у нормалу?

    15

Оставите коментар