Александар Вучић: Нећу да потпишем признање Косова, али ситуација није идеална

Победа је мир, стабилност, безбедност и очување наших националних и државних интереса, поручио је председник Србије

Александар Вучић (Фото: А. Васиљевић)

Нисам дезертер, нећу да побегнем нити потпишем признање, то ће учинити неко после мене, али народ не можемо да обмањујемо причама како је ситуација идеална, рекао је председник Александар Вучић на седници парламента посвећеној Косову и Метохији.

Он је позвао посланике на борбу и јединство, као и на разумевање реалне ситуације поводом Косова и Метохије, наводећи да само тако могу да се одмере противници и њихови захтеви као и наша енергија и снага који би довели до победе.

„Победа је мир, стабилност, безбедност и очување наших националних и државних интереса”, поручио је Вучић.

Он је указао да је важно разумети чињенице око КиМ.

„Можемо себе да обмањујемо да нам припада 50 одсто имовине. Ми до тога можемо да дођемо само силом, нека вас лаже неко други”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је о Косову често разговарао и са покојним патријархом Иринејем који је рекао да разуме позицију Србије, иако не може да прихвати да било које парче КиМ не буде наше, преноси Танјуг.

Вучић је рекао да је довољно проћи путем Приштина-Пећ и видети само ознаке, па да више не пожелите никада туда да идете.

„Када се бусамо у прса треба да мислимо о последицама”, указао је Вучић додајући да је зато три пута молио Куртија да не заузима трафостаницу Валач.

Он је објаснио да је све повезано ако желимо да имамо напредак земље, да сачувамо добре односе са западом, добијемо директне стране инвестиције… и замолио посланике да то разумеју.

„Да ли мислите да је могуће добити 85 одсто гласова на КИМ због партијске машинерије”, упитао је Вучић додајући да људи који тамо живе знају колико брине о њима.

Наводи и да се нашем становништву на КиМ помаже колико може, али да ситуација није идеална и да би се то видело ако би „ушли у њихове ципеле”.

Не бринем шта ће данас неко да каже, него шта ће да каже за сто година

Не бринем за то шта ће данас неко да каже, бринем за то шта ће да каже неко за 50, 100 година, то је оно што ме руководи, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на седници Скупштине Србије, одговарајући на то што многи за њега знају да кажу да је издајник.

Вучић је, у том смислу, навео да је за време његове власти, подигнуто највише цркава и манастира, али и да су помагане друге богомоље више него икада, и џамије и католичке цркве.

Истиче да је подигнут Храм Светог Саве, као и да су подигнути споменици Стефану Немањи, Цару Лазару, краљу Милутину на прадедовским огњиштима на КиМ, али и у центру Београда.

Фото: AP Photo/Darko Vojinovic

„Никада нисмо ни помислили да озбиљан српски споменик подигнемо управо због приче у београдској, загребачкој чаршији јер смо увек хтели да се додворимо и лепо је што је Београд космополитски град, тиме се поносим, али за разлику од других представљао сам земљу у време када смо се сетили да је Београд и српски град и да не треба да се стидимо чињенице да је Београд српска престоница”, казао је председник.

Наводећи да је краљ Александар испао издајник, а спасао нам је Хиландар и сачувао Прохор Пчињски, Вучић каже да нам никада нису одговарали они који су нас представљали.

„Милош нам је био увек крив иако нам је створио модерну државу, Карађорђе нам је био увек крив јер је пребегао на аустроугарску страну приликом слома Првог српског устанка, јел био некад добар код нас некада”, запитао је Вучић, преноси Танјуг.

Истиче да смо споменик кнезу Михаилу на Тргу Републике називали споменик код коња.

„Коњи су они који су га тако називали. Што се нисмо сетили да буде барем коњаник ако смо глупи да запамтимо да је споменик Кнезу Михаилу. Кога нисмо убили да нам је иоле ваљао”, казао је Вучић.

Не интересује нас ваша независност

Градимо мир у региону, али нема више понижења Србије, и не интересује нас више ваша независност, поручио је данас председник Србије Александар Вучић поводом оптужби из Црне Горе да се Србија меша у њихова унутрашња питања.

„Ви сте део територије Србије признали за независну државу, а ми не смемо ништа да вам кажемо, прокоментарисао је Вучић у парламенту ове оптужбе и упитао „ко вам смета, јел вас неко дира, јел смо ми признали Боку за независну државу”.

Он је подсетио да је пре тога Црна Гора протерала српског амбасадора, да учествује у прослави Олује…

„Све то није довољно, него сте донели још једну резолуцију о Сребреници да буде јасно да су Срби починили геноцид.

А Јасеновац, Јадовно…. зашто би помињали”, запитао је и приметио како то да су „само Срби геноцидни”.

Каже да ће они наставити са таквом политиком, јер је једина пожељна Србија она која ће да буде неуспешна и са пропалом економијом, која ће да клечи и да се извињава.

„Не можете више да се извињавате док су некоме џепови све пунији”, оценио је Вучић, пренео је Танјуг.

Каже и да су све земље бивше Југославије признале тзв. Косово, сем БиХ, а да би и она то учинила да није Републике Српске.

„Покупили су све мале из региона да се изјасне против Србије и буду против Србије”, навео је Вучић.

Он је на седници поводом излагања председника СПС Ивице Дачића рекао и да Србија не би могла да успе без те странке и њене подршке.

Нагласио је и да неће дозволити да у парламент уђу они који мисле да то могу без гласова народа.

„У скупштину улазе само они који добију гласове народа”, поручио је.

Скупштина прихватила Вучићев извештај о КиМ

Скупштина Србије прихватила је данас извештај о раду Канцеларије за КиМ за период од маја 2019. до јуна 2021. године, као и Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама у Приштини за период од маја 2019. до 15. јуна 2021. године. Извештај је данас посланицима у парламенту представио председник Србије Александар Вучић, а посланици су поручили да подржавају политику коју води за очување националних и државних интереса.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар