Гардијан: ЕУ ограничава „меку моћ“ Лондона – мање енглеских серија и филмова

Продаја међународних права европским каналима и стриминг сервисима донела је Британији прошле године више од петсто милиона евра

Серија „Даунтонска опатија“ (Фото: РТС)

Европска унија се спрема да смањи количину британског телевизијског и филмског садржаја који се приказује на њеној територији, са циљем умањивања утицаја британске „меке моћи“, наводи Гардијан.

Велика Британија је европски највећи произвођач филмског и телевизијског садржаја, али је њена доминација оцењена као претња европској културној разноликости у интерном документу у који је Гардијан имао увид.

Брисел овога пута циља на дефиницију британског програма као „европског дела“.

По директиви аудиовизуелних медијских сервиса ЕУ, већина програма телевизијског садржаја мора да чини „европска продукција“, која такође на стриминг сервисима, попут Нетфликса и Амазона, мора да чини најмање 30 одсто наслова.

Нетфликс

Земље као што је Француска отишле су и корак даље, постављајући ту квоту на 60 одсто и захтевају да 15 одсто од прихода стриминг платформи се троши на продукцију европских аудиовизуелних и кинематографских дела.

Према документу ЕУ који је представљен дипломатама 8. јуна, имајући у виду да је Британија изашла из ЕУ, количина британског садржаја после Брегзита је непропорционално велика у односу на „европску телевизију“.

„Велика доступност британског садржаја на стриминг и медијским сервисима као и чињеница да се и даље квалификује као ‘европско дело’ доводи до његовог непропорционалног присуства, које негативно утиче на промовисање европских садржаја и културну разноликост“, наводи се у документу.

Губитак титуле „европски“

Због тога је Европској комисији наложено да покрене студију утицаја британског садржаја на културну разноликост ЕУ, што је први корак ка умањивању привилегија које британски телевизијски и филмски садржај и даље ужива.

Дефинисањем британског садржаја као нечега другог, а не „европског“, довело би до губитка тржишта и пре свега би погодило ТВ сектор, јер је претпродаја међународних права на емитовање често био један од главних извора финансирања за серије попут Круне и Даунтонске опатије.

Из серије „Круна“ (Фото: Des Willie/AP)

„Губитак приступа значајним деловима тржишта ЕУ био би озбиљан ударац за британски ТВ сектор. Продаја међународних права постала је кључан део финансирања у неким жанровима“, истакао је за Гардијан Адам Минс, извршни директор Асоцијације комерцијалних емитера.

Продаја међународних права европским каналима и стриминг сервисима донела је британској телевизијској индустрији прошле године више од 500 милиона евра.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 22. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

Оставите коментар