Посећени страни сајтови мораће да имају локалну канцеларију у Русији

Веб сајтови који не буду поштовали нови закон могу бити искључени из резултата претраживања и забрањени за оглашавање у Русији

Фото: Pixabay

МОСКВА – Посланици руске Думе, доњег дома парламента, усвојили су данас закон чији је циљ јачање суверенитета земље у области интернет комуникација, а према којем ће амерички технолошки гиганти бити у обавези да отворе канцеларије у Русији до јануара 2022. или ће се суочити са казненим мерама.

Нови закон, који је усвојен после трећег читања у Думи, захтева од страних веб сајтова који у Русији имају више од пола милиона корисника дневно да оснују локалну подружницу или руско правно лице, преноси Ројтерс.

Изостанак таквог захтева тренутно омогућава страним сајтовима да званично остану изван руске јурисдикције, навели су аутори закона, јавља Танјуг.

Веб сајтови који не буду поштовали нови закон биће означени као неусаглашени претраживачи, и могу бити искључени из резултата претраживања и забрањени за оглашавање у Русији и за Русе, наводи се у саопштењу објављеном на интернет страници парламента.

Предлог новог законског акта треба да одобри горњи дом парламента и да га потпише председник Русије Владимир Путин, да би имао снагу закона.

Русија је, како наводи Ројтерс, протеклих месеци појачала надзор над америчким ИТ компанијама и од марта наовамо успорила интернет саобраћај Твитера како би га казнила због тога што није брисао садржаје које Москва сматра забрањеним.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар