Беч: Аљбин Курти захтевао од Србије и декларацију о миру

Курти нагласио да би Србија требало да призна независност Косова и суочи се са прошлошћу

Аљбин Курти (Фото: AP Photo/Visar Kryeziu)

Косовски премијер Аљбин Курти поновио је на самиту у Бечу да би Косово и Србија требало да потпишу заједничку мировну декларацију са опредељењем о ненападању и нагласио да би Србија требало да призна независност Косова и суочи се са прошлошћу.

Курти је навео да би Косово и Србија требало да примене реципроцитет у погледу права мањина. Косовски премијер је захтеве које је изнео у разговору са председником Србије Александром Вучићем у оквиру дијалога у Бриселу поновио у на данашњем самиту лидера земаља западног Балкана, објавила је Кохапреноси Косово онлајн.

У свом говору Курти је рекао да Косово успешно управља пандемијом вируса корона.

„У просеку имамо мање од једне заражене особе дневно на 100.000 становника и мање од 10 активних случајева на 100.000 грађана. Европска унија требало би да уврсти Косово међу земље безбедног путовања у вези са пандемијом вируса корона“, написао је Курти на Фејсбуку.

Курти наводи да је Косово добило похвале због „покретања реформи у правосуђу и економији“.

„Поверење грађана у институције је веома велико. У односу на прошлу годину повећали смо извоз за 66 одсто, економску активност и промет за 15 одсто, а буџетске приходе за 30 одсто. Потребно нам је више улагања, а аустријске компаније су добродошле и пожељне“, истакао је Курти.

Курти је на Самиту лидера западног Балкана у Бечу затражио укидање виза за грађане Косова, уз понављање захтева да земље западног Балкана формирају такозвани СЕФТА споразум.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 18. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар