Александар Вучић: У Србији тренутно 3.977 миграната

Србија је све мигранте које смо имали у прихватним центрима вакцинисала против корона вируса, наглашава председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг – Т.Р.)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је тренутно у прихватним и центрима за азил 3.977 миграната а да је током 2020. године спречено више од 38.000 илегалних прелазака границе Србије.

Он је казао да је на излазу из Србије спречено више од 21.000 илегалних прелазака границе што је како је навео, раст од 89 одсто у односу на 2019. годину.

„То значи да смо постали ефикаснији. Највише нелегалних улазака у Србију спречено је са територије Северне Македоније иако је ове године било доста покушаја и из Бугарске а највећи излазни притисак имали смо на прелазима према Румунији“, казао је Вучић на конференцији за новинаре после потписивања споразума вредног 11 милиона евра о подршци ЕУ у управљању миграцијама.

Он је казао да је у питању „значајан“ износ за подршку капацитетима за мигранте и њихово образовање.

„То је важна ствар за нас јер ми улажемо наш новац у то. Ми тренутно немамо велики број миграната у Србији, у прихватним и центрима за азил их је 3.977, највише из Сирије, Авганистана, Бангладеша, Пакистана. Тај број је троструко мањи него што је био у појединим тренуцима“, рекао је Вучић.

Навео је да је са комесарком ЕУ за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон разговарао о сарадњи Србије са мисијом Фронтекс, о даљем спречавању илегалних улазака миграната у Србију као и о начинима да се помогне тим људима.

„Србија је све мигранте које смо имали у прихватним центрима вакцинисала против корона вируса. То није важно само за њих и њихове породице већ и за нас, за све људе који долазе с њима у контакт“, рекао је председник.

Додао је да је са комесарком ЕУ разговарао и о владавини права, борби против организованог криминала и корупцији као и о европском путу Србије.

„Знамо када постоје бројеви који показују да немате довољно пресуда за организовани криминал да морамо да урадимо још много тога и унапредимо стање у тој области. У Србији још од фебруара немамо чак ни покушај мафијашког убиства али имамо још много да урадимо у борби против трговине дрогом, организованог криминала али и корупције где партијска књижица не сме никог да штити“, рекао је Вучић.

Он је казао и да је ЕУ доставио последњи извештај о свему што је Србија урадила у претходних 5-6 месеци како би могла да отвори нове кластере преговарачких поглавља.

„Верујем да то примећују и људи из ЕУ а да ли ћемо и када бити награђени, то није на нама“, рекао је Вучић.

Представници Србије, ЕУ и ИОМ потписали Уговор о подршци Уније у управљању миграцијама

Представници Србије, Европске уније (ЕУ) и Међународне организације за миграције (ИОМ) потписали су данас у Београду Уговор о подршци Уније Београду у управљању миграцијама.

Уговор су потписали српска министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и представница ИОМ у Србији Лидија Марковић.

Европска комесарка за унутрашње послове и миграције Илва Јохансон, која је присуствовала потписивању, рекла је да је Уговор, вредан 2,5 милиона евра, део шире подршке Европске уније Србији.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, Јохансон је рекла да је Србија поуздан партнер Унији у области миграција.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар