Црна Гора: Оштра расправа у Скупштини између Здравка Кривокапића и посланика већине

Ако сутра будете са ДПС-ом сменили Лепосавића нисте премијер, а ако га не будете сменили нисте више премијер, рекао један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић

Фото: Саво Прелевић/Вијести

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић у жустрој расправи са посланицима Демократског фронта казао је да је Скупштина место у коме живи неморал и политичко лицемерје. На то су посланици бурно реаговали и дошло је расправе.

„Једино што данас нико није рекао је ’куку нама‘. Ми у овом тренутку се бавимо темама које су далеко од тема које брину друге државе. Након избора је потписан споразум који је иритирао многе елементе који нису желели експертску Владу. Ако је нешто било добро, то је експертска Влада јер брине о грађанима. Нико од нас нема ни лични партијски интерес и то треба да буде јасно. Позивате на дијалог а читаво време уцењујете. За све оно што не могу да дам као одговор имате премијерски сат. Овде се толико лажи чује да се поставља питање шта је то политика. То није култура трговине и онога што радите. Да причате мени о моралу, овде је присутан неморал, политичко лицемерје“, рекао је Кривокапић.

То је изазвало расправу посланика са њим.

Посланик и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић поручио је Кривокапићу да какав год био исход сутрашњег гласања о разрешењу министра Владимира Лепосавића, он више неће бити премијер.

Милан Кнежевић (Фото : Скупштина Црне Горе)

„Ако сутра будете са ДПС-ом сменили Лепосавића нисте премијер, а ако га не будете сменили нисте више премијер“, рекао је Кнежевић, пренео је ИН4С.

Током расправе реаговао је председник Скупштине Алекса Бечић што је довело до још жустрије реакције посланика.

„Немој ми дизати глас Бечићу, нисам ти ја члан демократа“, рекао је Славен Радуновић.

Кад је, након упозорења Бечића, Кривокапић наставио излагање казао је да политику треба да воде најплеменитији и најчеститији како би систем вредности достигао меру коју заслужује.

„Нико од нас није дат да буде посланик или премијер, али ја сам стао на чело листе да бих показао вољу да се Црна Гора промени. После победе, ви нисте били ни присутни а данас приговарате о споразуму који је потписан и који су лидери ваше коалиције потврдили. Ако тај споразум не важи, има много путева, бирајте онај који је најбољи и који народ очекује“, поручио је премијер Црне Горе.
Рекао је да ова Влада има јасну визију о којој не може да прича због тога што остварене резултате не може да покаже „јер јој није отворен ниједан канал“.

„Дошли смо да будемо жртва, али никако да се односите према нама на овај начин као да нешто лоше радимо. Све може бити боље, али не на начин на који ви желите. Желите да нас претворите у кавез из којег не можемо да изађемо, ако неки министар не дође на одбор онда је то јер ради посао за Црну Гору“, рекао је премијер.

Премијер је после завршне речи изашао из сале.

Миодраг Лекић назвао је премијера политичким пајацем и поручио да више нема његову подршку.

Миодраг Лекић (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

Радуновић је поручио да се нада „да ће ово бити крај ове Владе“, пренео је Дан.

Скупштина Црне Горе, без присуства посланика опозиционе ДПС Мила Ђукановића, завршила је расправу о захтеву премијера Кривокапића за разрешење министра правде Владимира Лепосавића због наводног негирања геноцида у Сребреници.

Гласање о овом захтеву, као и о новој резолуцији о забрани негирања геноцида у Сребреници, заказано је за сутра по подне.

(Спутњик, 16. 6. 2021)

Дритан Абазовић: Извињавамо се, ако је било непримерених реакција

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић извинио се у име Владе ако је, како је казао, било непримерених реакција и додао да све што се дешава у Влади и парламентарној већини није за њега изненађење.

Дритан Абазовић у Скупштини (Фото: Вијести)

Потпредседник Владе Дритан Абазовићизвинио се у име Владе ако је, како је казао, „било непримерених реакција“. „Морамо да разумемо да смо 30. августа направили нешто историјски. Ако је неко мислио да је наш посао лаган, преварио се. Све ово што се дешава у Влади и парламентарној већини није за мене изненађење. Радимо под великим притиском, очекивања су велика“, рекао је Абазовић. Он је додао да ово што је говорио премијер, било је у домену укупне политичке етике а не усмерено према неком појединачно.

„Морамо бити свесни да је много лако срушити нешто, отићи са неке позиције, али је много тешко градити друштво помирења“, навео је Абазовић, преносе Вијести.Рекао је да се слаже са критикама на рачун Владе, слаже се са излагањем министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића и са њим нема лош однос иако имају различита виђења неких ствари.

(Спутњик, 16. 6. 2021)

Здравко Кривокапић: Нећу поднети оставку

Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је да неће поднети оставку на ту функцију и позвао посланике да иницирају његову смену. Међутим, председник Покрета за промјене Небојша Медојевић каже да одмах треба отпочети разговоре унутар парламентарне већине за смену Владе и формирање нове.

Да неће поднети оставку Кривокапић је рекао новинарима у холу Скупштине Црне Горе, након што је напустио заседање на коме се расправљало о његовој иницијативи за смену министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића због његових ставова о Сребреници.

Здравко Кривокапић (Фото: Влада Црне Горе)

Он је додао да је пут јасан: „Можете тражити поверење Влади или можете ићи на нове изборе“, преноси РТЦГ.

Кривокапић је оценио да је можда дошло време да Црна Гора бира, како је навео, најбољи пут.

„Једини пут који Црну Гору може повести у извеснију будућност је оно што раде жртве, а то су чланови Владе, на чијем сам ја, стицајем околности, челу“, рекао је Кривокапић.

Међутим, тако не мисли Медојевић који каже да Кривокапића треба бојкотовати.

Он је позвао све посланичке клубове да бојкотују Премијерски сат и да не постављају питања особи која не поштује парламент и Устав државе.

„Нико не треба да постави премијерско питање“, саопштио је председник Покрета за промјене, истичући да одмах треба отпочети разговоре унутар парламентарне већине за смену Владе и формирање нове, са новим премијером.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Резултат 20 година мисионара Гојка Перовића и митрополијске екипе

  Према Србији и Србима ђоном али према Црногорцима снисходљиво

  Број црногорских нацирасиста које смо придобили хришћанско-братском љубављу = 0

  Број проблема који су створени у Цркви и Српству од стране цетињског лобија = безброј

  Миодраг Лекић још горе решење за председника владе од Кривокапића.
  Мало мањи политички дилетант али подједнака штеточина што се тиче интереса српског народа и СПЦ, само можда на другачији начин са нешто другачијих стартних позиција.
  Да су Срби у ЦГ ишта ваљали не би им се догодили ни Кривокапић ни Лекић.
  Но добро кад је бал нек је маскенбал до коначног краја ЦГ.

Оставите коментар