Томаш Дамјановић: Тројица црногорских премијера и двојица америчких председника

Четири године, три слике, три црногорска и два америчка представника, али само једна порука

‘Сусрет’ Доналда Трампа и Душка Марковића

Мај 2017. Марковић и Трамп. Јул 2018. Ђукановић и Трамп. Јун 2021. Кривокапић и Бајден

Четири године, три слике, три црногорска и два америчка представника, али само једна порука.

Поздрав Доналда Трампа и Мила Ђукановића

Наша склоност да се шалимо на рачун предсједника државе/Владе коме нисмо наклоњени и да ћутимо о идентичном третману предсједника државе/Владе чију политику подржавамо скрива суштину.

Ради се, наиме, о покушају да се, посредством спрдње са представником који нема нашу подршку, избјегне суочавање са чињеницом да је управо овакав однос предсједника најважније државе свијета према нашим изабраницима показатељ наше стварне улоге у свијету.

Џозеф Бајден и Здравко Кривокапић

Та улога, дакако, кореспондира са нашом снагом, није ни мања ни већа од онога што можемо да учинимо, али толико вријеђа его, пословично упућен на прецјењивање нашег значаја за свјетска збивања, да нам се селективно шегачење чини прикладнијим од осврта у огледало и подразумијевајуће признање ирелевантности у глобалном оквиру.

Можемо се лагати и даље – не сумњам да ће нам управо такав приступ представљати одбрамбени механизам – можемо, јелте, дрвити о томе како смо, зависно од перспективе из које проматрамо стварност, неутралисањем фамозног државног удара, спријечили Русију да дође до топлог мора, можемо, затим, дрвити о томе како се, ето, судбина кинеског великог плана ломи баш ту, код Матешева, можемо, и нико нам не брани, вјеровати да се америчко отворено друштво брани у Карађорђевој улици, можемо, уистину, вјеровати у све до чега нам машта може допријети, али сви ти фантазми, бојим се, неће промијенити безначајност наше улоге у свијету.

Не велим да због тога треба да будемо тужни. Таман посла! То нам је, што нам је. Тако нам се заломило, ваља живјети са тим, навикавају се људи и народи и на теже ситуације. Можда би, ето, само требало да поведемо рачуна о том ђавољем огледалу, због себе, злу не требало, уколико нам икада досади да изигравамо кловнове.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Томаша Дамјановића)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар