Бранислав Тиодоровић: Право време за вакцинацију, на јесен могућ нови талас

Сада када је „мирно’“ вакцинација би требало да буде најинтензивнија, поручује доктор Тиодоровић

Бранислав Тиодоровић (Фото: Весна Лалић/Нова С)

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да повољна епидемиолошка ситуација и смањен број оболелих од корона вируса негативно утичу на одзив за вакцинацију, што је, према његовим речима, погрешно, јер би управо сада вакцинација требало да буде „најинтензивнија“.

„Сада када је ‘мирно’ вакцинација би требало да буде најинтензивнија, јер не постоји опасност да неко ко је примио прву или обе дозе, али још није створио имунитет, наиђе на неког ко је оболео или заражен. То смо имали у прва три месеца ове године“, рекао је Тиодоровић, који је и члан Кризног штаба Владе Србије за агенцију Бета.

Он је казао да се у Нишу последњих дана корона вирус потврди код неколико људи, док у околним градовима на југу Србије нема новооболелих.

„На јесен ће школе почети да раде, биће већа радна активност, јер ће се људи вратити са годишњих одмора и са већом комуникацијом људи могуће да ће доћи до пораста заражавања“, рекао је Тиодоровић.

Према његовим речима, октобар ће нам бити тест да ли смо вакцином и мерама успели да зауставимо нови талас који може да се појави у новембру и децембру.

„Сигуран сам да тај талас не може да буде оног обима какав је био прошле године у том периоду, јер тада нисмо имали вакцину, а мере нису довољно спровођене. Сада смо ипак постигли једна добар резултат у вакцинацији, а било би добро да буде још бољи, нарочито када су млади у питању“, нагласио је епидемиолог.

Он је истакао да озбиљније мора да се ради на мотивацији младих да се вакцинишу и да мотивација мора да буде другачија него када су одрасли у питању.

„Мотивисање младих мора да буде више усмерено према путовањима и учешћу на фестивалима, попут одлуке Удружења фестивала да млади могу да присуствују без икаквих ограничења фестивалима уколико су вакцинисани, а уколико нису да морају да имају ПЦР или брзи антигенски тест“, изјавио је Тиодоровић.

Тиме би се, додао је он, млади људи довели у ситуацију да размисле да ли им је боље да приме вакцину и буду ослобођени бриге да морају свакодневно да раде антигенски тест или на неколико дана ПЦР тест.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 15. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Zabrinjavajuce je imati test za COVID, onaj dugacki stapic ide u nos kako blizo mozga. Mala nepaznja I povredi se mozak.

  2. Изгледа се то и десило Тиодоровићу.

Оставите коментар